След няколко часови преговори четирите партии, които преговарят за съставянето

...
След няколко часови преговори четирите партии, които преговарят за съставянето
Коментари Харесай

Договориха се! 700 лв минимална заплата от 2022 и нов бюджет...

След няколко часови договаряния четирите партии, които договарят за съставянето на държавно управление - " Продължаваме Промяната ", " Българска социалистическа партия за България ", " ИТН " и " Демократична България ", се договориха по следните точки:

По-нисък Данък добавена стойност за храни от юни следващата година, най-малко 700 лева минимална заплата от януари, необлагаем най-малко, избран от Народното събрание

Максималният застрахователен приход ще се пресмята като коефициент 2,3 от междинната заплата

Дали младите българи, работещи у нас да не заплащат налог до 26 годишната си възраст ще вземат решение обществените специалисти

Отменят налог лихви и налог " уикенд "

Ще се пита Българска народна банка за нов мораториум върху изплащането на заемите

Финансовото министерство да приготви, а Народното събрание да одобри бюджет 2022 година до края на февруари. През януари следващата година страната ще живее с 1/12 от остарелия план на държавните финанси.За да се случи това депутати и служители ще работят по Коледа, написа.

Актуализация на финансовия проект на държавните финанси ще има през юли следващата година, когато ще приключат анализите за цената на структурните промени, залегнали в съдружното съглашение. За тях ще има специфичен времеви проект, както и оценка на успеваемостта им преди и след техния старт. През втората половина на годината ще се случат и някои от значимите промени, по които бе реализирано единодушие.

След като Българска социалистическа партия повтори предлагането си за диференцирана ставка на Данък добавена стойност за артикули като храни, медикаменти и книги, което би коствало на бюджета към 300 млн. лева, а Демократична България и Има Такъв Народ предложиха да се уточни за кои от 140-те храни в „ дребната потребителска кошница “ ще се отнася тази мярка, някогашният длъжностен министър Асен Василев разгласи, че не е добра концепция да се прави обществена политика през налозите. Така, като компромис бе записано, че през 2022 година ще се направи цялостен разбор на Данък добавена стойност и ще се реши може ли да се върви към смяна в ставката или към механизма за назад начисление през идващите години.

Левицата упорства минималната работна заплата от следващата година да е 700 лв. и да се актуализира като % от междинната заплата за миналата година, както и да се вкара фамилно подоходно облагане. Въпреки, че всички партии са „ за “ тази концепция, тя може да се осъществя след юли. Размерът на необлагаемия най-малко ще дефинира Народното събрание. Максималният застрахователен приход, за който Българска социалистическа партия изиска да стане 3500 лева още от следващата година докара до известно напрежение, защото Демократична България се разгласи срещу. Така, бе записано, че той ще бъде коефициент от междинната работна заплата и ще зависи от него при образуването на бюджета. Размерът му също ще бъде избран при актуализирането на Бюджет 2022 година Идеята на Българска социалистическа партия младите работещи българи да не заплащат налог общ приход до навършване на 26 години те, в случай че останат в България пък ще се съветва със обществените специалисти и едвам тогава може да получи зелена светлина.

Също за втората половина на годината бяха отсрочени и концепциите на Българска социалистическа партия за 6500 лв. еднократна помощ за всяко второ и трето дете, при изискване, че един от родителите се е осигурявал най-малко 24 месеца обратно. Останалите партии имат запаси за продължителността на тази мярка и за размера на помощта.

Практиката бюджетни пари да се разпределят от Министерски съвет с постановления се приключва, разноските ще се утвърждават само от Народното събрание. Ще се вкара финансово бюджетиране, като ще се одобри многогодишна финансова стратегия като част от бюджета.

По общо решение, бюджетният недостиг следващата година ще се движи в границите на 3,5 и 4,5%. До септември следващата година ще се направи цялостен разбор на Данък добавена стойност, а прагът за регистрация ще се вдигне на две стъпки – от сегашните 50 000 до 100 000 и до 160 000 лева, колкото е в Европейски Съюз. През бюджета ще се разпределя рационален % от Брутният вътрешен продукт, записаха участниците в диалозите, откакто не съумяха да се договорят дали той да бъде под 40%, за каквото упорстваха Има Такъв Народ и Демократична България, или да бъде над 45%, каквото бе настояването на Българска социалистическа партия.

Мерките за поддръжка на бизнеса остават и следващата година. Ще се изготви, до юни и проект за финансова поддръжка на бизнеса. Финансовата децентрализация се отсрочи за следващ път, като бе записано, че до края на 2022 година ще се обясни дефинитивно методологията за отчисляване на част от налога за приходите в интерес на общините.

По предложение на „ Продължаваме промяната “ банките ще алармират на Национална агенция за приходите при еднократно изтегляне на над 10 хиляди лева в брой. Не се одобри предлагането те да изпращат отчет и при преводи над 1 милион лв. в чужбина. Прие се още да се направи разбор за оптимизация на щатната бройка на първостепенните разпоредители с бюджетни средства, за понижаване на щатната бройка до 15%. По искане на Демократична България ще се направи външен одит на процедурата по несъстоятелността на КТБ до декември 2022 година, записаха още от

Справката по Данък добавена стойност ще се подава с маркирани и касови наличия, а разпоредба Н-18 ще бъде анулирана до пролетта, записа работната група по „ Финанси “ по предложение на Асен Василев и Политическа партия. Отпадат още от януари налог върху лихвите и налог „ уикенд “. Ще се промени Законът за публичните поръчки, обвързвана с така наречен инхаус поръчки. Ще се направи обзор на Закона за обществените предприятия, с цел да се ускори контролът над ръководството им. Мерките в поддръжка на бизнеса 60/40, както и 80/20 ще се запазят и приспособяват, само че и ще се пита Българска народна банка дали е вероятен нов мораториум върху заплащането на заемите.

Дебатите в раздел " Финанси " демонстрираха, че фамилно облагане, понижаване на ставки по Данък добавена стойност за храни и медикаменти и финансовата децентрализация евентуално ще залегнат в съдружното съглашение, в случай че четирите партии изчистят и детайлите по тях. Това стана ясно още преди дебатите, когато всяка от четирите партии показа целите си. Всички се оповестиха за опазване на 10% налог върху приходите и корпоративен налог.

Освен тях единодушие още преди полемиките се очерта и върху стъпките към еврозоната и опазване на валутния ръб и закрепения курс, усилване на контрола, с цел да се свие сивата стопанска система и се освободи финансов запас за обществени и други действия.

Съгласие се обрисува и по тематиката за бюджетния недостиг, който би трябвало да се върне към 3% от Брутният вътрешен продукт в границите на двугодишен интервал. Консенсус може да бъде реализиран и по въпроса за фискалната децентрализация, като уточняването на % от налога за физическите лица, който да остава в общините, най-вероятно ще бъде обсъждан в Народното събрание.

Какво още предложиха партиите за полемика?

Българска социалистическа партия

очерта целите си като: диференцирани ставки по Данък добавена стойност от 20% на 9%, минималната заплата да се пресмята като % от междинната за миналата година, 6500 лева еднократна помощ за всяко дете, при изискване, че най-малко единият родител е обезпечаван не по-малко от 24 предходни месеца. Въвеждане на фамилно подоходно облагане с необлагаем най-малко от 550 лева за единия родител до навършване на 18 година възраст. Увеличаване на оптималния застрахователен приход до 3500 лева като първа стъпка и обсъждане увеличението на вноските за пенсия. Социалистите оферират също да има безвъзмездни ясли и детски градини за работещи родители.

" ИТН "

се концентрираха към надзор над инфлацията, програмно бюджетиране, автоматизация на обществената администрация, преразглеждане на концесионните контракти. Те ще упорстват бюджетните пари да не се харчат от Министерски съвет, а единствено след глоба на Народното събрание. Те поддържат финансовата децентрализация, като съгласно тях размерът на оставащите средства в общините може да се движи към 1/5 от прихода по ДОД.

И партията на Трифонов поддържа фамилното подоходно облагане, като се афишират за въвеждане на необлагаем най-малко, като % от междинната работна заплата, само че оферират да има няколко сюжета с цел да се реши резултата за бюджета от всеки от тях. Максималният застрахователен предел съгласно тях е добре да се движи в рамките ва 2-2,5 междинни работни заплати.

Експертите на Има Такъв Народ оферират да се понижи налог завещание и за наследници, отвън директните такива, за които сега няма данък.

Диференцираните ставки за храни и медикаменти са добра мярка, като предлагането им е да се посочи лист на храните, за които да се отнася, защото в дребната потребителска кошница сега има 140 храни. Има Такъв Народ ще упорства и за увеличение прага за наложителна регистрация по Данък добавена стойност на стъпки- през 100 000 до 165 000 лева Приоритет за Има Такъв Народ е и обзор на организации и министерства и основаване на центрове за споделени услуги. Като част от пенсионната промяна, партията на Трифонов предлага да се позволи на пенсионните фондове да влагат до 5%, вместо настоящия 1% парите от втория дирек в по-рискови, само че и по-доходоносни вложения.

Демократична България

също поддържа фамилното подоходно облагане, като предлага размерът на необлагаемия най-малко да се дефинира след полемики в Народното събрание. От партията упорстват и за одит на процедурата по неплатежоспособност на КТБ, с цел да се откри дали не е имало вторично плячкосване на затворената банка, както и за обзор на цесиите и прихващанията, с цел да се ревизира имало ли е привилегировани кредитори. Градската десница ще упорства за бързо решение на проблема с изтекли мандати в основни браншове като Българска народна банка, фискалния съвет, Комисия за защита на конкуренцията. Те упорстват и за цялостен обзор на обезпечените заеми и разсрочените главници от ББР, както и за запитване към Българска народна банка дали може като краткотрайна мярка да се вкара още 6 месечно разсрочване на заемите на жители и компании, поради пандемията. За тях значимо е приемането на бюджет 2022 в период, както и да се направи финансова оценка на всички признати оферти от останалите работни групи. Запазването на валутния ръб до приемането на еврото за Демократична България е значима мярка за финансовата непоклатимост. Те имат и съответни оферти за финансовия пазар – като да вземем за пример оптималният размер на необлагаемите вноски за третия дирек да се увеличи от 60 лева до 120 лева на месец, да се усилят вноските за втория дирек, а акции на държавни компании да се листват на борсата, освен болести прозрачността, а и с цел да се цялостни сребърния фонд.

" Продължаваме промяната "

са най-детайлни в предложенията си за увеличение на контрола. Идеите им са: ежемесечните Данък добавена стойност заявления да се трансформират, с цел да подават информация за касови наличия, както и дали е платена фактурата напълно или отчасти, което ще разреши по-ранното улавяне на Данък добавена стойност измами, разпределението на дивиденти да става единствено по банков път, а не през каса, банките да се задължат да подават към ДАНС информация освен за преводи над 30 000 лева, само че и за тегления над 10 000 лева в брой, както и при преводи в чужбина, в случай че са над 1 милион лв.. Спечелилата изборите партия ще упорства още описът на фирми-нарушители при публични поръчки да не е целесъобразен, а да стане наложителен и те да не получават такива. От „ Продължаваме промяната “ ще упорстват и за криминализиране на заплащането на пари в плик, тъй като е документна машинация, като са наясно, че тази мярка ще спре и безотчетните пари на парламентарните групи.

4-те партии, договарящи за управническа стратегия и сформиране на държавно управление, би трябвало да завършат през днешния ден дебатите по главните тематики и да се разбере ще има ли съдружен кабинет.

От 15 часа стартират полемиките по последната тематика - външна политика. Очаквайте ги онлайн в уеб страницата на " 24 часа ".

От вторник, 23.11.2021 година до събота, 27.11.2021 година „ Продължаваме Промяната “ стартира серия от полемики по основни политики за разработване на съдружно съглашение. Във всяка от полемиките по другите тематики са поканени да вземат участие по трима специалисти от Българска социалистическа партия, „ ИТН “ и „ Демократична България “. На тях се разискват главните проблеми на съответния бранш, предложенията и ограниченията, които се плануват съгласно стратегиите на другите партии.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР