След няколко часа скандали, бурни реакции, остри и цинични реплики

...
След няколко часа скандали, бурни реакции, остри и цинични реплики
Коментари Харесай

След бурни скандали: Парламентът каза да на 7-те точки със синдикатите

След няколко часа кавги, бурни реакции, остри и цинични реплики и офанзиви против съглашението сред държавно управление и синдикати, Народното събрание одобри документа от 7 точки, подписан през вчерашния ден. Срещата беше напрегната и продължи съвсем 8 часа. След нея министър председателят Денков изясни, че първите две точки били значими и означавали, че системата ще работи устойчиво, ще имаме базови мощности колкото е належащо, с цел да работи енергийната система.

Днес съглашението мина и през енергийна комисия, където също бе подкрепено от депутатите.

Опозицията обаче реагира остро на съглашението, като го разгласи за гибел на енергетиката, илюзия за миньорите и оттегляне на синдикалните водачи. От Българска социалистическа партия изрично отхвърлиха да го поддържат. Те бяха и единствената партия, чиито представители нямаше на срещата през вчерашния ден. Според тях то съставлява смъртната присъда за българската енергетика.

“Няма да го подкрепим, има доста повече въпроси, в сравнение с отговори към протестиращите ”, безапелационен бе Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия.

“Нито една от шестте точки ги няма в това съглашение, както в един прекрасен български филм се споделя: ”Ще ти купя колело, но различен път ”. Та по този начин и при тях ”, счита той. 

“Вчера имаше 8-часова среща сред държавното управление и синдикалните водачи, които се интересуват. 3 от тях бяха признати, 3 бяха допълнени, тъй че да дават отговор на границите за договаряния с Европейска комисия.

Не ви прави чест да казвате, че е празен лист. Всички 6 точки бяха признати от всички и единствено първа не е призната от миньорите ”, обърна се Искрен Митев от ПП-ДБ към “Възраждане ”, които обясниха, че това съглашение не съставлява нищо и на процедура е празен лист. 

Според тях също по този начин нямало смисъл да се приема то, в случай че не бъдат изтеглени териториалните проекти и не спре да се приказва единствено за европейски средства.

Според самостоятелния Радостин Василев, документът няма юридическа стойност и звучи като  преразказ на осмокласник в учебно заведение. Много от политиците в зала обясниха, че всичко е по отношение на предизборната акция и локалните избори. 

Председателят Росен Желязков трябваше през целия ден да тушира свадите сред депутатите и даже наказа Тошко Йорданов, който с много нецензурни реплики нападна премиера Николай Денков. Той прикани за по-стегната работа, тъй като въпреки всичко хората очаквали някакво решение, а не предизборни диспути. 

“Слушах с интерес и защото се изрекоха доста мощни думи, някои сътрудници са се научили да загатват единствено ГЕРБ и Бойко Борисов и ги използват под път и над път. Но ние сме тези, които се борихме за въглищните централи, ние направихме по този начин, че те да работят. Водили сме договаряния и сме се борили с Европейска комисия това да бъде по този начин. Убедени сме, че преходът би трябвало да бъде равномерен, с цел да няма риск за енергийната ни сигурност. А какво направиха другите, които приказват срещу нас?

На път сме да си закрием енергетиката от всякакви дилетанти ”, ядоса се някогашният енергиен министър от ГЕРБ Теменужка Петкова.

Накрая съглашението бе признато с 133 гласа “за “. ”Възраждане ”, Има Такъв Народ, Българска социалистическа партия, самостоятелният Радостин Василев и двама от ПП-ДБ гласоподаваха “против ”.

Ето ги и 7-те точки от снощното съглашение, върху които се основава планът за парламентарно решение:

1. Продължаване на процедурата за въвеждане на потенциал и обезпечаване на работата на индустриални мощности, които да подсигуряват националната енергийна сигурност за реализиране на равномерен преход

Срок до 31 декември 2023 година

2. Министерският съвет да извърши решенията на Народното събрание, с които не се позволява ограничение на централите в структурата на Българския енергиен холдинг, както и на други мощности, които работят напълно на пазарен принцип

Срок до 30 ноември 2023 година

3. Изработване на енергийна тактика на България до 2050 година с присъединяване на обществените сътрудници.

Срок до 30 ноември 2023 година

4. Прозрачност на процедурите по капиталовите планове по териториалните проекти и включване в тях на планове на централите, мините и общините в засегнатите райони

Срок до 31 декември 2023 година

5. Отпадане от териториалните проекти на плана за основаване на държавно дружество за създаване на стопански зони върху терените на мините

Срок до 31 октомври 2023 година

6. Проучване на опцията за хващане, преправка или предпазване на въглеродните излъчвания от Топлоелектрическа централа “Марица-изток 2 ”

Срок до 31 март 2024 година

7. Социалните сътрудници не престават договарянията по плана за съглашение от 19 септември 2023 година.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР