След новината за евентуално включване на ядреното гориво от Русия

...
След новината за евентуално включване на ядреното гориво от Русия
Коментари Харесай

И ядреното регулиране скочи срещу новия пакет евросанкции

След новината за вероятно включване на нуклеарното гориво от Русия в идващия пакет от наказания на Евросъюза, ръководителят на Агенцията за нуклеарно контролиране Цанко Бачийски съобщи, че спиране на връзките с Русия в областта на нуклеарната енергетика ще бъде пагубно за страната ни. Така той се включи в хора на президента Румен Радев и служебната власт, назначена от него. По-рано президентът заплаши с несъгласие сходно брюкселско решение. 

България, сходно на други страни, се нуждае от поддръжката на съветската страната в областта на нуклеарната енергетика, по тази причина би трябвало да се подхожда деликатно при налагането на европейски наказания в тази област.

" Първо - ръководството на отработеното гориво. Второ - желанията на централата да продължава своята работа още 30 години ", съобщи Цанко Бачийски.

Издаване на лиценз за ново свежо нуклеарно гориво за 5-и блок на АЕЦ " Козлодуй " ще се случи, откакто лицензантът показа нужната аргументация, изясни Бачийски.

" Притесненията, че " Уестингхаус " може да показа каквото и да е и ние да го приемем са безпочвени ", сподели Цанко Бачийски.

Възможно е горивото за 6-и блок, което ще се доставя от " Фраматом ", по лиценз на съветската атомна компания " Твел " да бъде лицензирано по облекчена процедура, в случай че се потвърди, че няма изменение в горивото.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР