След новината, че музикантите от световноизвестната кей-поп група BTS са

...
След новината, че музикантите от световноизвестната кей-поп група BTS са
Коментари Харесай

Обществено допитване решава съдбата за военната служба на музикантите от BTS. Ще върне ли България задължителната казарма?

След новината, че музикантите от световноизвестната кей-поп група BTS са изправени пред въпроса дали ще бъдат освободени от наложителна работа, или не, Южна Кореа взе решение.

По последна информация страната има намерение да направи публично изследване, което ще ѝ помогне да дефинира дали да освободи членовете на групата.

Въпросът за дейна военна работа на превъзходната седморка от групата е на дневен ред в Южна Корея, защото най-възрастният от изпълнителите – Джин, следва да бъде свикан през декември, когато навършва 30 години.

По закон всички годни мъже в Южна Корея на възраст сред 18 и 30-годишна възраст, би трябвало да служат 18-21 месеца в армията според наборна система, основана, с цел да се оправи със заканите от съперничещата Северна Корея. Наборниците не могат да отсрочват военната си тегоба след навършване на 30 години. Страната обаче освобождава спортисти, музиканти и художници, които печелят челни места в интернационалните надпревари, с което покачват престижа на страната по света.



Министърът на защитата Лий Йон-Суп съобщи пред законодателите, че е наредил бързо да бъде направено изследване. Той означи пред медиите, че неговото министерство ще прегледа и други фактори, измежду които икономическия резултат на BTS, значимостта на военната работа и общонационалните ползи.

В изказване към обществото Лий Йон-Суп показва, че чиновниците на министерството първо са били помолени да прегледат детайлностите, в това число коя организация ще дава отговор за изследването, какъв брой време ще отнеме и кой тъкмо ще взе участие в него. В изказването се споделя още, че в случай че изследването бъде направено, то ще бъде осъществено от трета организация, а не от министерството или свързани с него органи, с цел да се подсигурява правдивост.

Министерството посочи обаче, че резултатите ще бъдат единствено един от многото фактори, които ще оказват помощ на министерството да направи своето умозаключение по въпроса за освобождението от военна работа на членовете на BTS.

Частно изследване, направено по-рано през годината, сподели, че към 60 % от интервюираните поддържат освобождението на членовете на BTS от военна работа. Друго частно изследване през 2020 година обаче сподели, че 46 % поддържат освобождението, до момента в който 48 % са срещу него.



Задължителната военна работа постоянно е била тематика, разделяща обществото на два полюса в интерес на съперниците. Войната в Украйна обаче като че ли стартира да трансформира съществено отношението към наборната работа през последните месеци и от ден на ден европейски страни се замислят дали не е най-разумно да върнат казармата.

Да напомним, че наборната военна работа в България, наричана още редовна военна работа или казарма, е тип военна работа, съществувала от 1881 година до 1919 година и от 1938 година до 31 декември 2007 година, като военно обвързване на всички мъже, жители на България. С влизането на страната ни в НАТО през 2007 година българската войска става напълно професионална.

Защитниците на връщането на наложителната казарма изрично акцентират, че българските младежи не са готови за военно състояние и че неналичието на наборна работа не се отразява добре на възпитанието им.

Мнозина от тях припонят, че наложителна казарма има в напреднали страни като Израел, Швейцария, Австрия, Дания, Естония и Швеция. През януари тази година водачът на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов декларира, че " неналичието на наложителна казарма трансформира българските младежи в пушечно месо ".

Истината е, че казармата е скъпо занятие, което ляга на плещите напълно на държавния бюджет и в което влизат разноски по поддръжката на жилищните пространства, изхранването, униформите и оръжията. И освен това. Освен това би трябвало да се пресметне, че за тези 12 месеца, за колкото нормално се приказва, младежите няма да са на пазара на труда и няма да способстват по никакъв метод за брутния вътрешен артикул.

Ето за какво, без значение от опасността, идваща от изток, както и от немалкия брой последователи на концепцията за завръщането на наложителната военна работа, към този момент тя по-скоро удря на камък. Внушително е и количеството, което се оказва в интерес на нейните съперници.



 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР