След неделната молитва, папата отправи нов апел за Украйна, да

...
След неделната молитва, папата отправи нов апел за Украйна, да
Коментари Харесай

Папата: Прекратете безумието на войната в Украйна

След неделната молитва, папата насочи нов зов за Украйна, да се подсигурява достъпът до зоните на войната и да се обезпечат филантропичните коридори.

Франциск благодари на всички, които са ангажирани с приемането на бежанците, както и на публицистите, които описват за жестокостта на спора. Накрая, папата напомни дипломатическите старания на Светия трон за мирните договаряния.

В Украйна текат реки от кръв и сълзи. Не става дума единствено за военна интервенция, а за война, която сее гибел, опустошение и беднотия. Жертвите са все по-многобройни, както и хората, които бягат, изключително майките и децата. В тази измъчена страна трагично нараства с всеки час потребността от филантропична помощ.

Да се обезпечат филантропичните коридори

Затова би трябвало незабавно да бъде обезпечена отбраната на цивилното население, изрично удостовери още веднъж папата: Отправям прочувствения си зов да се обезпечат фактически филантропичните коридори и да се подсигурява и улесни достъпът до обсадените региони, с цел да се даде жизненоважната помощ на нашите братя и сестри, потиснати от бомбите и от страха.

Да вземат превъзходство договарянията

Папата изрече своята признателност към многото оператори, участващи в приемането на бежанците и изиска възобновяване на договарянията: Благодаря на всички, които посрещат бежанците. Преди всичко апелирам да престанат въоръжените офанзиви и да вземат превъзходство договарянията, а и здравият разсъдък. И да се възвърне съблюдаването на интернационалното право!

Благодарност към публицистите

Папата насочи специфична мисъл и към публицистите, които с работата си приближават целия свят до мъчителната действителност на войната: И също по този начин бих желал да благодаря на публицистите, които, с цел да обезпечат информацията, излагат живота си на риск: благодаря ви, братя и сестри, за това ваше служение! Служение, която ни разрешава да бъдем покрай драмата на този народ и ни разрешава да преценим жестокостта на една война. Благодаря ви, братя и сестри. Нека се молим дружно за Украйна: тук през нас са нейните флагове. Нека се молим дружно, като братя, на Дева Мария, Царица на Украйна.

Светият Престол в услуга на мира

Накрая, папа Франциск напомни дипломатическите старания на Светия трон и неговата непоколебима воля да бъде в услуга на мира: Светият трон е подготвен да направи всичко, с цел да се сложи в услуга на този мир. През тези дни двама кардинали отидоха в Украйна, с цел да служат на хората, да оказват помощ: отговорникът на службата за лепта кардинал Краевски, с цел да занесе помощите на нуждаещите се и кардинал Черни, краткотраен префект на Дикастерията за изцяло човешко развиване. Това наличие на двамата кардинали там, е наличието освен на папата, само че и на всички християни, които желаят да бъдат близо и да кажат: „ Войната е безумство! Спрете се, апелирам! Вижте тази свирепост!”. /БГНЕС, Ватикан нюз
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР