След наводненията в Карловско миналия септември и този 6 септември

...
След наводненията в Карловско миналия септември и този 6 септември
Коментари Харесай

138 години от Съединението: Празникът – без заря, само с военни ритуали

След наводненията в Карловско предишния септември и този 6 септември означаваме под знака на злополучие. Пловдив анулира илюминациите довечера за честванията на 138-мата годишнина от паметното събитие.

Преди 138 години българите ясно и изрично декларират, че не може да има повече граници сред тях. Историческата възстановка на събитията от 1885 година бе анулирана като знак на съпричастност към потърпевшите. Комитет „ Родолюбие “ беше подготвен да пресъздаде събитията от историческия ден.

 „ Да предадем един същински урок по родолюбие постоянно е предизвикателство. Можем да усетим малко от огъня, който е горял в тях “, изясни Ралина Камджалова.

Тази част от програмата обаче беше анулирана поради нещастието по Южното Черноморие. Местната власт остави единствено военните и църковните мероприятия. Общината е в подготвеност да помогне на потърпевшите.

„ Армията има подготвеност, формирование от границата. Ако се наложи, другите задания стават второстепенни “, акцентира военачалник Явор Матеев, пълководец на Съвместното командване на специфичните интервенции.

„ Когато желаеме да се обединим би трябвало ясно да дефинираме задачите си “, прикани Николай Денков

Регионалният исторически музей през днешния ден беше с вход свободен.

„ Всеки може да види пушката на Захари Стоянов, обръщението към народа, знамето на Голямоконарската чета и на Марашката чета “, сподели Стоян Иванов, шеф на Регионалния исторически музей в Пловдив.

А от сутринта ентуасианти от всички възрасти се включиха в обичайния маратон.

Тържественият молебен беше отслужен от Пловдивския Митрополит Николай.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР