След началото на военните действия на руската армия в Украйна

...
След началото на военните действия на руската армия в Украйна
Коментари Харесай

Седмични новини за енергетика: Цените на газа; бъдещето на АЕЦ "Белене"; сделките на ТЕЦ "Марица изток 2"

След началото на военните дейности на съветската войска в Украйна. Още от петък обаче стартира изненадващо нарастване на доставките на съветски газ през Украйна и Беларус, което в първия миг се тълкуваше както за намек на Москва към европейските във връзка обсъжданите наказания или като метод Русия да получи. В неделя обаче, откакто Европейски Съюз, Съединени американски щати и Англия се схванаха за спомагателни наказания и ограничавания о SWIFT потокът на газа от изток на запад още веднъж понижа. Засега " Газпромбанк " не наподобява да е в листата с лимитираните финансови институции, само че все пак рисковите за газовия пазар остават огромни.

На 4 март Комисията за енергийно и водно контролиране ще дефинира новата цена на природния газ за вътрешния пазар през месец март. Въпреки събитията от последните дни, упованията са да няма основна смяна по отношение на настоящата в този момент. Причината за това, че формулата за ценообразуването включва междинната цена за миналия месец (февруари), която е по-ниска от януарската. В същото време обаче има повишаване на петрола, който също взе участие във формулата, въпреки и с по-малка тежест.

На европейско равнище пък се чака още през днешния ден енергийните министри на Европейски Съюз да обсъдят рисковете пред бранша, а във вторник Европейска комисия да показа интензивен проект за енергийна промяна и отвод от фосилните горива.

На този декор една от най-важните тематики в България. Страната би трябвало да вземе решение за този план, заради което " Капитал " преглежда тематиката - дали е доходоносен и какво значи построяването му в подтекста на развиването на българската енергетика.
Последният митинг " за " и " срещу " АЕЦ Белене в София беше през 2018 година, когато ГЕРБ реши да размрази плана. Фотограф: Георги Кожухаров Реклама
// И ОЩЕ
Фотограф: Велко Ангелов
// АКО съдебна техническа експертиза ПРОПУСНАЛИ
Реклама
// ПАЗАРНА ИНФОРМАЦИЯ
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Ивайло Станчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР