След месеци очакване управляващата в София партия ГЕРБ най-накрая издигна

...
След месеци очакване управляващата в София партия ГЕРБ най-накрая издигна
Коментари Харесай

От другата страна. Кой е Антон Хекимян, който смени телевизията с политиката

След месеци очакване ръководещата в София партия ГЕРБ най-сетне издигна собствен претендент за кмет за идните локални избори. За поста е номиниран публицист, който допреди два дни оглавява новините на една от двете частни национални малките екрани. Кой е Антон Хекимян?

Пристига в София, с цел да следва публицистика. Още през първата година си намира работа в една от двете частни национални - бТВ . Там стартира като стажант, с цел да се издигне през идващите близо две десетилетия до шеф на новините.

В понеделник журналистът Антон Хекимян загърби тази медийна кариера, с цел да се включи в конкуренцията за кмет на София. В идните на 29 октомври локални избори той ще се яви като претендент на партия ГЕРБ , която ръководи столицата от 2005 година насам.

Макар че номинацията на ГЕРБ за кмет на столицата се очакваше от месеци, излиза наяве, че е била решена през последната седмица. Името на определения претендент пък повдига въпроси за политическото въздействие върху медиите.
" Нестандартно решение "
На 17 септември обединението за присъединяване на локалните избори в София. Очакваше се тогава да стане явен претендентът на партията за кметското място, само че това не се случи.

По въпроса водачът на ГЕРБ Бойко Борисов сподели само: „ Ще ви хареса, ексцентрично решение е “.

На 23 септември Хекимян изненадващо напусна поста шеф на новините на бТВ, а медията разгласи, че журналистът поема в друга професионална посока.

Тогава се появиха догатки, че Хекимян ще бъде номинацията на ГЕРБ за кмет на столицата. Два дни по-късно и ден преди крайния период за регистрация на кандидатските листи,.

„ Всичко се случи предходната седмица “, сподели Хекимян в понеделник при формалното си показване. „ Имах персонална среща с господин Борисов и персонално от него получих поканата да бъда претендент за кмет. “

Хекимян твърди, че преди този момент не е знаел за проектите да бъде номиниран. На срещата с Борисов е схванал, че е получил номинация от структурите на партията, и е изискал време, с цел да намерения. Решението не е било елементарно, само че Хекимян го е взел „ изцяло умишлено “.

„ Получавайки предлагането за това да бъда претендент на ГЕРБ, си дадох сметка, че желая да продължа да работя за обществото. Просто от другата страна “, сподели още някогашният началник на новините на бТВ.

Свободна Европа се опита да се свърже с Хекимян с въпроси за решението му да се кандидатира, само че до публицистичното привършване на този текст той не отговори.
 Антон Хекимян се записва за присъединяване в кметската конкуренция в столицата. Кандидатурата му е издигната от ГЕРБ. Пътят до номинацията
Кандидатът на ГЕРБ за кмет на столицата беше огромната незнайна в подготовката за локалните избори в София. Още през юни за този пост беше повдигнат предприемачът Васил Терзиев - претендент на „ Продължаваме промяната - Демократична България “ (ПП-ДБ) и „ Спаси София “.

Няколко седмици по-късно предприемачът Вили Лилков също. И Терзиев, и Лилков претендират да са опция на ръководството на ГЕРБ.

ГЕРБ ръководи София от 18 години. Лице на това ръководство е Йорданка Фандъкова , която заема кметския пост от 2009 година насам.

През януари Фандъкова сподели, че към този момент няма да се кандидатира за позицията. Дълго по-късно ръководителят на Столичния общински съвет Георги Георгиев от ГЕРБ беше обсъждан като най-вероятен претендент да я наследи.

В началото на април Георгиев стартира дейна акция, която приличаше на подготовка за кметската конкуренция в София. През май обаче Борисов отхвърли, че Георгиев ще бъде номиниран.

През август Георгиев сподели в телевизионно изявление, че ГЕРБ още за кмет на столицата, а вероятните претенденти са няколко.
От стажант до шеф
Антон Хекимян е роден през 1984 година в Стара Загора , където учи в езикова гимназия. Живее в София от 2003 година и приключва публицистика в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ .

Хекимян стартира работа като стажант в бТВ още до момента в който е студент в първи курс. Целият му професионален път по-късно минава в тази телевизия.

В бТВ Хекимян е кореспондент, водещ на съботно-неделния утринен блок, а от 2014 година води предаването „ Тази заран “ .

Журналистът е прочут с работата си към наводнението в Аспарухово през 2014 година, участията си в, както и с отразяването на коронавирусната пандемия през 2020 година

През декември 2020 година на отдел „ Новини, настоящи излъчвания и спорт “ на мястото на Венелин Петков . Решението за назначението му е на изпълнителния шеф на бТВ.

Кадровите промени са разследване от промяната на собствеността на бТВ Медия Груп, която през октомври същата година мина под контрола на чешкия милиардер и неговия фонд PPF .
Политически позиции
Досега Хекимян се е изявявал в общественото пространство като публицист, по тази причина не е изразявал намерено политически убеждения, които пази.

Свободна Европа направи опит да се свърже с Хекимян по телефона, с цел да научи повече за позициите му. До приключването на работата по текста не беше получен отговор.

В понеделник Хекимян сподели пред медии, че през цялата си кариера като публицист е бил сериозен към дейностите на Столичната община и е имал „ персонално отношение и коментар по всеки случай “ на неправда.

По отношение на проектите си за столицата той сподели, че ще работи за това София да бъде „ още по-модерен и зелен град “, както и да се отвори към вложения и към младежите. Хекимян сложи акцент върху образованието.

До момента той и екипът му не са декларирали обществено по-конкретни планове за ръководството на столицата.
Влияе ли политиката върху медиите
При оповестяването на кандидатурата си Хекимян избегна всички въпроси за връзките си с ГЕРБ през годините, не сподели по кое време са почнали и какъв брой близки са контактите му с партията на Борисов.

На въпроса дали публицистичната политика на бТВ се е подчинявала на политическо въздействие, някогашният началник на новините отговори: „ Сигурен съм, че това е главното подозрение, само че даже като въпрос е обидно. “

Хекимян добави, че е извървял целия си път до момента пред камерата като обществена персона, по тази причина няма какво да крие. Подобна теза застъпваше и шоуменът Слави Трифонов , откакто напусна бТВ, с цел да влезе в политиката с партията си " ИТН ".

През февруари 2020 година Валери Симеонов , по това време заместник-председател на Народното събрание от обединението „ Обединени патриоти “, в корупция.

Симеонов твърдеше, че двамата публицисти са били съучастници в осъществяването на „ тежки умишлени закононарушения ” и укриване на информация, обвързвана с предприемача Васил Божков . Впоследствие Симеонов беше наказан на две инстанции, че е оклеветил Петков и Хекимян.

Междувременно тогавашният министър председател Борисов стартира да назовава бТВ и неколкократно сподели на малкия екран. Няколко месеца по-късно последва и покачването на Хекимян отпред на новините. Оттогава насам Борисов не е подлагал на критика обществено бТВ.

Самият Хекимян споделя в и за Дневник през 2021 година, че бТВ се опълчва на всяка форма на въздействие или операция: „ Целта ни като медия е да бъдем равноотдалечени от всички, това е очевидно и постоянно е било решаващото в публицистичната ни политика. “

След оповестяването на кандидатурата на Хекимян, съгласно която малкия екран подхваща ограничения за отбрана на името и репутацията си в идната предизборна акция. В позицията написа още, че медията е лимитирала неотложно достъпа на Хекимян до нюзруума и всички други запаси на бТВ.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР