След малко повече от три месеца стартира поредното Европейско първенство

...
След малко повече от три месеца стартира поредното Европейско първенство
Коментари Харесай

Седем любопитни факта за първенството на Стария континент

След малко повече от три месеца започва следващото Европейско състезание по футбол. Това лято 24 тима ще се борят за трофея " Анри Делоне " по време на финалите в Германия.

Историята на влиятелната конкуренция изобилства с любопитни обстоятелства, някои от които може би не знаете.

Представяме ви седем забавни обстоятелства от архивите на европейските финали.

1. Първите две народи, стигнали до финала, към този момент не съществуват

Първото в историята Европейско се организира през 1960 година, а до мача за купата доближават съставите на Съюз на съветските социалистически републики и Югославия. " Сборная " покорява континенталния връх, откакто подчинява състава от Балканите с резултат 2:1. Интересното е, че и двете страни към този момент не съществуват, откакто Съюз на съветските социалистически републики се разпада през 1991 година, а Югославия се разделя на по-малки народи през 2003-та.

2. " Златен гол " взема решение два следващи финала

През 1993 година УЕФА вкарва правилото за " Златен гол ", което гласи, че първият отбор, отбелязал гол в продълженията, печели мача. Така финалите на две следващи Европейски, тези през 1996 и 2000 година, биват решени със " златен гол ". Оливер Бирхоф носи купата на Германия през ’96 във финала против Чехия, а Давид Трезеге се трансформира в воин за Франция в последната борба на шампионата четири години по-късно против Италия. Правилото за " Златен гол " е анулирано през 2004 година

3. Един и същ мач открива и закрива финалите през 2004-а

Португалия е хазаин на Европейското през 2004-та, а в първия мач от шампионата иберийците губят от Гърция с 1:2. Двата тима излизат от групата и извървяват целия път до огромния край, в който " елините " още веднъж шокират " мореплавателите " след гол с глава на Ангелос Харистеяс (на снимката). Триумфът на гърците е считан за една от най-големите сензации в историята на футбола.

4. Шампионът от 1992-ра даже не прескача пресявките

Друг огромен потрес в историята на еврофиналите е купата на Дания през 1992 година Интересното е, че " аления динамит " отпада още в квалификациите, само че се снабдява с квота за финалите след дисквалификацията на Югославия. Скандинавците се възползват оптимално от редкия късмет, а във финала разрушават Германия с 2:0.

5. Само един тим е защитавал купата си до момента

Испания е единственият отбор в историята, който е успявал да отбрани трофея си на европейско. Доминацията на " Ла Фурия " в международния футбол стартира с успех на шампионата на " Стария континент " през 2008 година, а четири години по-късно Андрес Иниеста, Чави Ернандес, Давид Силва и компания още веднъж са №1 на континета след разгром над Италия с 4:0 във финала.

6. Специалният №12 на Европейското през 2021-а

Последното Европейско се организира 12 месеца по-късно от плануваното поради световната пандемия и приключи с купа за Италия (17.00 да я отбрани това лято). Любопитен миг от шампионата е акцентът върху цифрата 12- мачовете се играха в 12 града от 12 разнообразни страни в интервала от 12 юни до 12 юли.

7. Наследството на Делоне

Анри Делоне е първият Генерален секретар на УЕФА и дружно с Жул Риме развиват концепцията за основаване на шампионат по футбол на Европа, която е показана пред 1927 година Делоне не съумява да види концепцията си материализирана, откакто умира през 1955 година Той обаче оставя голямо завещание след себе си, а трофеят на шампионата носи неговото име.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР