След лято на рекордни жеги глобалното затопляне стана още по-лошо

...
След лято на рекордни жеги глобалното затопляне стана още по-лошо
Коментари Харесай

Невиждана температурна аномалия - септември бележи абсолютен топлинен рекорд

След лято на рекордни жеги световното стопляне стана още по-лошо през септември, като Земята сложи нов белег за това какъв брой над естественото са стигнали температурите, заяви в четвъртък европейската климатична организация, представена от Асошиейтед прес. 

Средната температура през предишния месец е била 0,93 градуса по Целзий над междинната за септември за интервала 1991-2020 година.  Това е най-голямата разлика над междинното за месец за 83 години от данни, събирани от Службата по измененията в климата на Европейската галактическа организация " Коперник ".

“Това в действителност е удивително, ” споделя пред АП шефът на " Коперник "  Карло Буонтемпо. “Никога не сме виждали такова нещо в който и да е месец от нашите архиви ”.

През септември е имало това, което учените назовават най-голямата особеност, т. е. отклоняване от естественото.

“Това не е фантастична метео статистика ”, споделя пред АП Фридерике Ото, изследователка на климата от " Импириъл колидж " (Imperial College) в Лондон. 

  “Това е смъртна присъда за хора и екосистеми. Тя унищожава средства за произвеждане, инфраструктура, годишна продукция ".

" Коперник " е пресметнала, че междинната температура за септември е била 16,38 градуса по Целзий. Тя чупи предходния връх от септември 2020 година със стряскащия половин градус по Целзий. Това е голяма разлика в климатичните статистики, отбелязва АП. 

Високите температури се разгръщат по цялото земно кълбо, само че те са били породени основно от непрекъснатата и невероятна топлота в международния океан, който не се е охладил както нормално през септември и са останали рекордни от пролетта насам, споделя още Буонтемпо.

Земята е напът към най-горещата си година откогато се водят статистиките, с около 1,4 градуса по Целзий по-топла в сравнение с през прединдустриалните времена, съгласно зам.-директорката на " Коперник " Саманта Бърджис.

Последният септември е бил с 1,75 градуса по Целзий по-топъл в сравнение с през средата на ХIХ век съгласно данните на " Коперник ". Световните водачи се споразумяха на конференция в Париж през 2015 година да лимитират бъдещото затопляне до 1,5 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните времена.

Глобалната прагова цел от 1,5 градуса Целзий се отнася за дълготрайни междинни температури, не за един месец или година. Обаче учените въпреки всичко показват дълбока угриженост от това, че се слагат върхове, отбелязва АП.

“Това, което виждаме в този момент, е фонът на бързо световно стопляне със скорост, която Земята не е виждала епохи, съчетано с естествения климатичен цикъл Ел Ниньо ”, споделя Джесика Мурман, американска изследователка на климата, представена от АП.

Ел Ниньо е краткотрайно стопляне на части от Тихия океан, което трансформира времето в света.

„ При това двойно зло нещата стават рискови ", прибавя Мурман.

Въпреки че Ел Ниньо играе роля, климатичната смяна има по-голям отпечатък в това стопляне, споделя Буонтемпо.

“Не му се вижда краят, като се имат поради новите залежи от петрол и газ, които се отварят за употреба, "  казва Ото. " Ако има още топлинни върхове, няма да има отдих за хората и природата, няма да има време да се възстановят ".

Буонтемпо споделя, че е евентуално Ел Ниньо да стане по-топъл и да аргументи даже по-високи температури идната година.

“Този месец, по мое професионално мнение като климатичен академик, беше безусловно шокиращо вманиачен ", написа в X (преди Туитър) климатичният академик Зик Хаусфадър.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР