- След Културен център „Тракарт“ и Изследователския център „Тракарт“ следва

...
- След Културен център „Тракарт“ и Изследователския център „Тракарт“ следва
Коментари Харесай

Скулпторът Жорж Трак вдига „Тракарт парк” върху 15 дка на Ас...

- След Културен център „ Тракарт “ и Изследователския център „ Тракарт “ следва „ Тракарт парк”. Разкажете ни по какъв начин се роди концепцията за сегашния Ви план?

- „ Тракарт парк” е едно ново пространство за модерно изкуство, явяващо се предизвикателство за мен като създател. „ Тракарт парк” е изнесено от града културно пространство, което е единствено на 5 км от Пловдив, в посока към Аерогара Пловдив. Наследствена земя от дедите ми ме предизвика да премислям концепцията през последните близо 25 години. Отдавна реновирам и работя върху съществуващата инфраструктура на терена от 15 дка.

Идеята за „ Тракарт парк” е основаването на характерна паркова среда, изпълнена със статуи, водни площи и експозиционни пространства за модерно изкуство. Мотото на " Тракарт ": „ Синтез на древност и съвремие “ ще бъде изведено по друг метод в парковата среда.

" Тракарт " е член на международната организация „ Res Artis” и още веднъж ще използваме тази мрежа от контакти по целия свят, т.е. ще каним посетители от разнообразни страни, с цел да обогатим културния и художествения живот на нашия град.

- Много пловдивчани се питат какво се случи със „ Спиралата” от площад " Централен "?

- Създадох скулптурата „ Спиралата “ през 2006 година и тя беше инсталирана на площада в Пловдив като знак на най-важния миг в новата ни история, а точно - присъединението на България към Европейския съюз. Скулптурата има дванайсетвинтова серпантина и престоя на площада 12 години. Всяко едно произведение има своя път и наличие във времето. Тя извърши своето площадно обръщение и ще бъде център на новата паркова среда в „ Тракарт парк”.

- Кога да чакаме откриването му?

- Откриването ще бъде алегорично начало, тъй като такова пространство не се основава за година-две, а то ще е път в културата, който ще бъде извървян дълго време.

Откриването на „ Тракарт парк” е поклон и почитание към съвипускниците от ателието на проф. Светлин Русев, приключили Националната художествена академия „ Николай Павлович “, София, през 1991 година, и мотив за отбелязване на 30-годишнината ни. Това е културно събитие, включено в художествения живот на Пловдив и план „ Съвременно изкуство. 30 години цвят и светлина “. Проектът е част от отворена покана „ Наследство “, направление „ Творческият Пловдив “, като част от програмата Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Голяма част от създателите живеят и работят в Америка, Канада и Европа и това ще бъде мотив за креативен продан на хрумвания и настоящи международни концепции в региона на актуалното изкуство. Създадените творби ще бъдат експонирани в Пловдив и ще гостуват в галериите в Казанлък, Ловеч и Поморие.

-Локацията обаче е странна ​- на градска автомагистрала. Защо?

- Преди време беше необичайно да пазаруваш с автомобил на километри от вкъщи, а не от кварталните магазини. Сега обстановката е радикално друга. Манталитетът на жителите се трансформира всеки ден, виждаме, че пренаситени от урбанизацията, с наслада напущаме града, с цел да посетим забавни и характерни места, свързани със спорт, отдих и просвета.

Места, в които с изключение на приятното превозване хората могат да се обогатят дружно със фамилията си. Надявам се, че „ Тракарт парк” с времето, отношението и посланията си ще бъде едно такова място.

- Работите и по други обществени планове, като този за „ Мемориал на починалите във войните за национално обединяване “.

- „ Тракарт “ се яви със свое предложение в оказания период от Организационния комитет и Община Пловдив. Процедурата е мудна като конкурс. Идеята е в подножието на Младежкия рид да бъде повдигнат мемориален комплекс, възпоменаващ починалите пловдивчани във войните за национално обединяване. Работим по план, който ще се трансформира в нов привлекателен културно-исторически обект.

За него към този момент е избран терен в парка до Стоматологичния факултет. С обемно-пластични авторски решения и модерни аудио-визуални средства, тон и светлина ще търсим резултата на прекарване на мъчителното минало. Ако човек не отдаде респект на предишното, той няма по какъв начин да обоснове бъдещето си!

В плана са обединени креативните старания и решения на петима статуи и архитектите арх. Драгомир Денков и арх. Емилия Божкова. Всеки един от скулпторите ще направи по една от 5-те бронзови стели, символизиращи 5-те значими за България войни: Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората международна война. Това са Свилен Костадинов, Цвятко Сиромашки, Жорж Трак, Никола Колев и Александър Хайтов.

- Вече 18 година „ Тракарт” стопанисва „ in situ” - античната римска подова мозайка от III-IV век в постройка „ Ейрене” в Културен център „ Тракарт “. Скоро до вас откриха Епископската базилика на Филипопол. Как мислите - ще успее ли градът да влезе този път в влиятелната листа на ЮНЕСКО с античните си мозайки?

- Надявам се Епископската базилика да се трансформира в привлекателен център за културата и туризма в нашия град. Познавам доста монументи на ЮНЕСКО по света и във всички се следи едно главно предписание: когато има подобен обект, всичко се концентрира към него - търговия, бизнес, пътникопотоци, превоз, реклама, хранене, развлечения, той се трансформира в емблема.

Нашият град Пловдив, бизнесът и научният капацитет в него би трябвало да осъзнаят големите преимущества на обект като Епископската базилика, само че и смисъла на всички монументи на културата от далечното и близкото минало. Всеки обект е оценен съгласно грижите, положени за него.

ВИЗИТКА

Георги Иванов Иванов, с артистичен псевдоним Жорж Трак, е роден през 1961 година в Пловдив. Завършва Специализиран колеж по Механ техника в града през 1880 година, а по-късно и Национална ​художествена академия “Николай Павлович”, в София, в Ателието на проф. Светлин Русев. През 2002 година приключил МИО в УНСС-София и докторантура през 2017 година в АМТИИ-Пловдив.

От 1990 до 1993 година работи като живописен началник в Художествен комбинат за декоративно и монументално изкуство под тепетата. Фирма „ Тракарт “ е основана през 1993 година През 2003 година основава Културен център „ Тракарт”, който съхранява римската подова мозайка „ in situ” на перистилна жилищна постройка „ Ейрене ", която е народен монумент на културата. През 1999 година основава Фондация “Тракарт 2000” - неправителствена организация в социална изгода, която работи в областта на съхранението и развиването на културно-историческото завещание, паметниците на културата и художествените занаяти. Изследователски център „ Тракарт “ отвори порти през 2017 година
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР