След консултациите при президента от ГЕРБ-СДС не виждат към момента

...
След консултациите при президента от ГЕРБ-СДС не виждат към момента
Коментари Харесай

След консултациите при президента: ГЕРБ-СДС не виждат към момента потенциал за формиране на мнозинство

След консултациите при президента от ГЕРБ-СДС не виждат все още капацитет за образуване на ръководещо болшинство към общи правила и цели. Според най-голямата парламентарна група предложенията за решение на рецесиите пред България стоят на масата.

От ГЕРБ-СДС са подготвени да дават специалисти, без да прецизират - за кабинет с техен мандат или експертно държавно управление с мандат на друга мощ. В прорез с практиката диалогът беше напълно обществен и президентът разгласи упованието си ГЕРБ да даде хрумвания за кабинет и ги предизвести да не анулират търга за газ на служебното държавно управление.

Въпросът за поддръжка с оръжие за Украйна стана мотив за разкол сред Радев и Даниел Митов.

ГЕРБ-СДС, които получиха поздравления от президента Румен Радев за изборния резултат, ще показват план на кабинет, въпреки и да се разбра от думите им, че все още правят оценка шансове за триумф като неголеми. На този стадий ГЕРБ-СДС отваря необятно вратите към останалите сили за договаряния.

След като приказваха 45 минути пред камерите, ГЕРБ и президентът съумяха да си разменят остри реплики по тематиката " поддръжка за Украйна ". Според президента България на процедура не може да даде, в случай, че армията нищо не е получила през последните години ръководство на ГЕРБ.

По тематиките за бюджета, антикризисните енергийни ограничения и записаното в Плана за възстановявне и резистентност Радев и ГЕРБ реализираха известно съгласие в посока удължение бюджета за 2022 година с още няколко месеца, продължение на енергийните антикризисни ограничения и нуждата от попълване на състава на конституционно определени органи с изминал мандат.

На едночасовата консултация при президента Румен Радев, извършена пред камерите и протекла с ту изострен, ту по-мек звук - президентът изиска ГЕРБ да оценят възможностите си за образуване на кабинет с първия мандат.

" Съставянето на държавно управление е значимо освен, с цел да има страната постоянно ръководство, само че и да се подсигурява животът на 48-ото Народно събрание, което има голям по размер работа ", съобщи Радев.

ГЕРБ обявиха, че са положили всички старания да има работещ парламент. И се похвалиха.

" Отново коалиция ГЕРБ-СДС е първа политическа мощ. Това частично го отдаваме на разбирането на българските жители, че би трябвало да приключат опитите в страната ни ", съобщи Десислава Атанасова.

Томислав Дончев уточни, че за ГЕРБ работещ вид за кабинет е не аритметично болшинство, а обединяване към общи правила.

" Възможности за съставяне на държавно управление в границите на този парламент има. Големият проблем е, че партиите групово са пропаднали в рововете, които са издълбали между тях в последните години. Политическият нарцисизъм е взел връх. Опасността от предварителни избори е налице. За нас вероятният формат е обединяване към общи цели и правила. Не мога да отговоря позитивно на въпроса, че има капацитет за съставяне на ръководещо болшинство от партии, които стоят зад общи правила и цели ", сподели Томислав Дончев.

Но би могло да има, добави Дончев, заявявайки, че не знае дали времето до започването на процедурата с връчването на мандатите ще стигне на ГЕРБ да получи задоволително поддръжка. ГЕРБ оферират седем антикризисни ограничения: 100% отплата на тока за бизнеса над 200 лв., оставане на битовите консуматори на контролирания пазар до края на 2025 година, ускорено влизане в Еврозоната, промени в Плана за възобновяване и резистентност, понижаване на цената на горивата.

" Горивото в България е с 1 лев по-скъпо, в сравнение с би трябвало да бъде, тъй като цената на уралския петрол в последната година и половина не се е трансформирала, а горивата в България станаха 3,50 лева Има недействащи пазарни механизми и би трябвало да се опитаме да ги поправяме ", съобщи Делян Добрев.

За бюджета ГЕРБ считат, че би трябвало да бъде продължен тазгодишният с няколко месеца.

" Хипотезата, където в Народно събрание във в действителност предизборна обстановка, се гледа Бюджет 2023 година има всички шансове да се трансформира в съвършена стихия ", съобщи Томислав Дончев.

Президентът попита Даниел Митов по какъв начин тъкмо България може да даде въоръжение на Украйна, без това да отнеме качества от армията?

" Правителството, което управляваше допреди няколко месеца, трябваше да вземе сходно решение, още когато нашите съдружници започнаха да дават военно-техническа поддръжка. Сега ние ще би трябвало да измием този позор ", съобщи Даниел Митов.

" За тези 10 години, в които Вашата партия управляваше, какво внесохте в Българската войска, с цел да изнасяте в този момент? ", попита Радев.

" България не стои добре в границите на НАТО и сега не се възприема като мощен член на евроатлантическата общественост ", сподели Митов.

" Никъде не съм срещнал укор или по някакъв метод намек, че България е обезсърчителен член на НАТО. Никъде няма документ в НАТО или Европейски Съюз, който да задължава страните да дават оръжие. Няма на никое място такова условие. Напротив - правят оценка се напъните на България ", сподели президентът.

След острите реплики и края на консултациите ГЕРБ приканиха останалите парламентарни сили да помислят какви са рисковете пред страната от нови предварителни избори. И още веднъж повториха, че без първата политическа мощ мъчно ще се образува кабинет.

" Очевидно е, че даже използването на контактната група не срещна нито схващане, нито държавническо отношение от другите и те считат, че по-голям късмет има друга политическа мощ. Ако не получим какъвто и да е знак, че ще се търси опция за решение на рецесиите пред България с отговорност от всички нас, то ние за следващ път ще демонстрираме освен самочувствие, само че имаме и специалисти, които можем да предложим за кабинет ", съобщи Десислава Атанасова, ГЕРБ-СДС.

Атанасова уточни, че Радев не е оповестил по кое време ще връчи първия мандат. Кога ще се проведат консултациите с останалите парламентарни сили, все още също остава неразбираемо.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР