, след като за няколко секунди го подържа заради напрежението.

...
, след като за няколко секунди го подържа заради напрежението.
Коментари Харесай

Търси се служебен премиер: Румен Радев подкара скоростното влакче по домовата книга

, откакто " за няколко секунди " го подържа поради напрежението. Зам.-председателят на партията Ивайло Вълчев извърши процедурата и повтори, че от месеци партията на Слави Трифонов дефинира досегашното ръководство като порочно с единствен излаз - избори.

" Напълно разбираме сложната обстановката, в която ви сложиха с тези безусловно ненужни промени в Конституцията. Промени, срещу които Има Такъв Народ гласоподава. За страдание, в това Народно заседание нашите гласове бяха прекомерно малко, с цел да можем да спрем това нещо. Мнозинството, което одобри тези промени и по-специално държавното управление, което ръководи девет месеца, ние от дълго време сме определили като нездравословно. Затова се радваме, че тази 9-месечна мъка завършва ", сподели Вълчев в компанията на ръководителя на ПГ на Има Такъв Народ Тошко Йорданов.

" Нека методът, по който завършва отиващото си ръководство, послужи за урок, че за говоренето на едно по време на избори и правенето на тъкмо противоположното след тях постоянно се заплаща цена ", заключи Румен Радев.

Този ход развърза ръцете на президента да спеши процедурата със срещи още през днешния ден с първите трима от листата на евентуалните претенденти за длъжностен министър председател, които за часове от 10 понижиха на 8.

Румен Радев даде поръчка, че няма да се бави с процедурите, които се изискват от него от Основния закон. " Веднага след " обичайното кафе " с партиите стартирам среща с всички евентуални министър-председатели - през днешния ден, на следващия ден, в случай че се наложи и в почивни дни. Отложим съм и наситената си интернационална стратегия, която включваше посещаване на непознат президент и моя публична аудиенция в чужбина. Ще направя всичко допустимо този развой по съставяне на длъжностен кабинет да бъде интензивен ", заявява президентът.

На бърза консултация на " Дондуков " 2 бяха поканени един след различен ръководителят на Народното събрание Росен Желязков, шефът на Българска народна банка Димитър Радев и ръководителят на Сметната палата Димитър Главчев. Първият и третият, свързани блестящо с ГЕРБ, като сегашен и някогашен народен представител, резервираха безмълвие какво са дали отговор на президента. Гуверньорът на националната банка пък подсказа, че не е изразил необикновен възторг пред опцията някой от управлението на Българска народна банка да става длъжностен министър-председател.

" Имахме работлив диалог, решението ще бъде на президента. Аз му изложих моята позиция. А тя е, че ", сподели на излизане от срещата с президента Радев банкерът Радев. Той предвижда, че сходна служебна роля " ще хвърли политическа сянка върху институцията и то за дълъг интервал от време ".

И посочи като причина колизия с националното и с европейското законодателство. " Аз съм член на генералния съвет на Европейската централна банка. Етичният кодекс там категорично показва, че шефът би трябвало да заобикаля каквото и да е присъединяване в политическия развой и също по този начин да прави опити да взема обществени позиции отвън тази на шеф ", разяснява Радев. Управителят на Българска народна банка изясни, че това значително се отнася и за неговите заместници. С концепцията да решим преходен проблем ще създадем дълготрайни проблеми и това не е редно да се позволява ", обясни пред медиите гуверньорът на Българска народна банка.

За сметка на мълчанието на Желязков и Главчев, проговори водачът на партията , с която са крепко свързани, даде поръчка, че не ги пуска да стават длъжностен министър председател. Бойко Борисов даде обещание да попречи на опцията депутатът от ГЕРБ и сегашен ръководител на Народното събрание Росен Желязков да става длъжностен министър-председател, само че не утвърди и шанса Димитър Главчев да заеме поста, който също беше ръководител на Народното събрание от ГЕРБ и народен представител няколко мандата. Борисов беше безапелационен, че пази партията от нападки в тази посока по време на предизборната акция.

" Единственото, на което държа и , а същински се надявам и президентът да не уточни Димитър Главчев. Те биха били свързани по някакъв метод с ГЕРБ. Не че не ги е дал своя вот единомислещо Народното събрание, само че няма да е красиво ", разяснява Борисов и помоли президента през медиите да не ги показва за служебни министър председатели, в случай че е допустимо. И издаде, че е предложил по време на договарянията с ПП-ДБ една към този момент пропаднала концепция да излъчат дружно длъжностен кабинет, който да предложат на президента.

Кирил Петков отхвърли предлагането на ГЕРБ да предложат дружно длъжностен министър председател и стовари цялата отговорност за това върху Румен Радев. Съпредседателят на Политическа партия не вижда проблем в поправките в Конституцията.

" . Аз се надявам, че в диалозите сред президента и евентуалните служебни министър председатели, всеки евентуален претендент ще поеме отговорността. Тук не е въпрос единствено на предпочитание да си длъжностен министър председател, а и отговорност. Надяваме се консултациите да се случат в интензивен порядък, тъй че да имаме късмет да спестим 100 млн.лв. ", сподели Петков.

От опозицията уличиха виновниците, в случай че се стигне до " конституционна рецесия " - " сглобката ",  която гласоподава последните промени в Конституцията и планува новите правила за назначение на служебно държавно управление. Това е заключението на Има Такъв Народ. " Възраждане " държи като виновни за кашата ПП-ДБ, а президентът ще назначи за министър председател някой от листата на ГЕРБ и Движение за права и свободи. От Българска социалистическа партия показаха удивление от несъгласието на Бойко Борисов избраникът да стане или Росен Желязков, или Димитър Главчев, като припомниха, че добре са знаели за тази опция, когато са приемали поправките в главния закон.

В същото време анализаторите продължиха да се тревожат за парламентарен блокаж и да показват кои са отговорните за възможния тупик, в случай че всички евентуални претенденти за длъжностен министър председател откажат да изпълнят записаното в Конституцията, която не може и да ги задължи да одобряват.

Какво става, в случай че всички евентуални претенденти за длъжностен министър председател откажат, би трябвало да отговори Конституционен съд по неотложност, счита . Анализаторът е безапелационен, че при такава изключителна обстановка се работи с изключителни ограничения и би трябвало да се желае незабавно пояснение от Конституционния съд. Все отново, професорът предвижда, че до блокаж няма да стигнем. 

" Първият въпрос е, да мълчи и толкоз време не взема решение конституционното дело? ", пита се и някогашният парламентарен арбитър Георги Марков, още веднъж в изявление за изявление за Dir.bg

" Отказват лицата от Домовата книга да станат министър председатели, друго няма. Е, какво вършим, кой да ти каже? Кани Радев този, кани оня, и всички споделят " Абе не желаеме да си слагаме таралеж в гащите, усещаме се некомпетентни, жена ми не дава ". Може ли да го накараш да е министър председател принудително? Не можеш ", добавя линии от конституционната неразбория някогашният народен представител от Великото национално заседание.  

А посред догадките кой от от ден на ден свиващия се лист от евентуални номинирани може да стане длъжностен министър председател прозвуча и тази на проф. Пламен Киров. Конституционалистът позволи, че жена ще бъде назначена на поста и предвижда, че това ще бъде зам.-председателката на Сметната палата Горица Кожарева. Ако и тя не се съгласи, до момента в който бъде определено ново Народно заседание, ще работи държавното управление в оставка., разяснява още проф. Киров.

Междувременно президентът продължава совалките с останалите петима " по домовата книга " и на следващия ден, и през уикенда, в случай че се наложи, а по-късно би трябвало да организира и съвещания с партиите за този, който избере, при изискване обаче, че получи и неговото единодушие. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР