След като венецуелският лидер Николас Мадуро изпрати писмо до папа

...
След като венецуелският лидер Николас Мадуро изпрати писмо до папа
Коментари Харесай

Папата отговори на писмото на Мадуро, но без да го нарича президент

След като венецуелският водач Николас Мадуро изпрати писмо до папа Франциск при започване на февруари с молба да помогне за " улеснението на разговора във Венецуела ", папата е дал отговор на посланието, оповестяват италианските медии.

Според в. " Кориере каузи сера " адресът от главата на Римокатолическата черква е бил написан на 7 февруари, като обръщението, което понтификът употребявал в него е било " дълбокоуважаеми господин Мадуро ", само че не и " президент Мадуро ", съобщи webcafe.bg.

Изданието споделя, че тонът на самото писмо е внимателен, което е било стимулирано от желанието на Светия трон да заеме неутрална позиция по отношение на венецуелската рецесия. Въпреки това обаче, се добавя, че " оттатък границите на дипломатическата нерешителност, мнението на Франциск и неговите съветници по отношение на Мадуро е, меко казано, негативно ".

Папа Франциск отбелязва в писмото си, че е " надълбоко угрижен от създалото се състояние " и се безпокои за " страданията на славния венецуелски народ, които наподобява нямат край ". Той е подчертал, че през последните години неведнъж са се правили опити за " намиране на излаз от венецуелската рецесия ", само че те са се провалили.

" За страдание, всички опити бяха прекратени, тъй като това, което беше контрактувано по време на срещите, не беше продължено в съответни жестове за осъществяване на договореностите ", написа папата.

Той също по този начин акцентира, че постоянно се е застъпвал за разговор за разрешаване на рецесията, само че " все пак разговорът стартира, когато другите страни, въвлечени в спора, слагат общото богатство над всички други ползи и работят за задачите на единството и мира. "

Главата на римокатолическата черква припомнил опитите на Светия трон и епископите на Венецуела, подхванати преди две години, да разрешат рецесията сред Мадуро и представителите на опозицията, както и писмото на държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин, в което са " дефинирани предпоставките за това, че разговорът е бил вероятен ".

На 4 февруари Мадуро съобщи за италианската телевизия Sky TG24, че се е обърнал към папата с молба да помогне за " улеснението на разговора " във Венецуела. На идващия ден понтификът удостовери, че е получил посланието на Мадуро. В същото време той акцентира, че посредничеството на Светия трон във Венецуела е допустимо, единствено в случай че двете страни пожелаят това.

От своя страна ръководителят на Народното събрание и водач на опозицията Хуан Гуайдо прикани Ватикана " да способства за основаването на преходно държавно управление и за провеждането на свободни избори във Венецуела допустимо най-скоро ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР