След като вчера светът се събуди с резултатите от референдума,

...
След като вчера светът се събуди с резултатите от референдума,
Коментари Харесай

Ще напусне ли Великобритания ЕКА?

След като през вчерашния ден светът се разсъни с резултатите от референдума, че Англия е гласувала за овакантяване на Европейския съюз, учените съществено се тормозиха какво това ще значи за бъдещето на научно-изследователската активност.

Тук е правилно да се означи, че през месец март научното списание Нейчър организира анкета измежду 2 000 великобритански учени. Сред научния хайлайф на англичаните единствено 12% желаят страната да напусне Европейски Съюз, до момента в който 78% са изрично уверени, че напускането на Европейски Съюз ще докара до вреди за науката (източник). Само 9% от учените са на мнение, че изгодите от напускането на Европейски Съюз за науката са повече.

Въпреки терзанията обаче няма за какво да се тормозим за бъдещето на Европейската галактическа организация (ЕКА). Противно на схващанията на доста хора, ЕКА не е подорганизация на Европейски Съюз. ЕКА и Европейски Съюз са две обособени европейски организации. Те имат разнообразни цели и също така страните-членки са разнообразни. Не е наложително страна да е член на Европейски Съюз, с цел да взе участие в ЕКА, нито е наложително страната да е член на Европейски Съюз и ЕКА по едно и също време. Поне България беше дълго време член на Европейски Съюз без даже да се заприказва за влизане в ЕКА.

Великобританската галактическа организация има съществено присъединяване в ЕКА. След Германия и Франция, Англия е на трето място по дял от финансирането за ЕКА. Даже Англия затвърди своето участие, откакто през 2015 година бе отворен Европейски център за галактически приложения и телекомуникации.

Астронавтът на Англия Тим Пийк, който неотдавна се върна от космоса, е уверен, че галактическите проучвания са световни и това няма по какъв начин да се промени. “Великобритания към момента ще бъде част от ЕКА, той (бел. референдумът) няма да промени това въобще ”, безапелационен е той.

И все пак някои терзания остават, като да вземем за пример присъединяване на Англия в навигационната сателитна система Галилео. Великобританска компания е осигурила значим съставен елемент за 22 от общо 30 спътници на системата. А Галилео се координира главно от Европейски Съюз, а не от ЕКА. Европейският съюз още не е решил дали да даде достъп на Норвегия (нечлен на ЕС) до данните от Галилео.

Остават терзанията и за бъдещето на науката като цяло, освен за галактическия бранш. “Аз съм в деветия месец от началото на докторантурата си и този резултат (бел. от референдума) ме ужасява по отношение на бъдещето ми в научната област. Много хора са на мнение, че в този момент е по-добре младежите да изоставен Англия. Атмосферата в лабораторията през днешния ден е депресираща. Смятам, че би трябвало да ни бъде даден ден да скърбим, само че се надявам, че в понеделник учените ще дискутират начинания за това по какъв начин да спасим английската просвета, а не по какъв начин да избягаме от кораба ”, счита Емили Морис (изт. Нейчър)

Снимка от първата галактическа разходка, осъществена от английския астронавт Тим Пийк при започване на годината. Credit: NASA/ESA/Tim Peake

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР