След като вчера президентът Румен Радев обяви, че липсва достатъчно

...
След като вчера президентът Румен Радев обяви, че липсва достатъчно
Коментари Харесай

Сделката за ЧЕЗ е схема за скрито придобиване на дружеството, обяви Румен Радев

След като през вчерашния ден президентът Румен Радев разгласи, че липсва задоволително информация, както и бистрота по договорката за продажбата на българския бизнес на чешката компания ЧЕЗ, през днешния ден той даже направи съмнение, че всичко това е скица за прикрито придобиване на сдружението.

По думите му, представени от " Фокус ", ЧЕЗ е част от националната европейска инфраструктура с директно отношение към въпросите на националната сигурност. Именно поради това не трябвало да се приема, че " това е една банална договорка на едно комерсиално сдружение ".

" Въпросът е кой и за какво крие своите планове. Как по този начин една компания без история, без опит, без потенциал и без запаси получава голяма банкова гаранция. И за какво до момента имената на банките се крият. Също по този начин има ли политическа гаранция тази компания ", съобщи Радев.

Той сподели още, че сега обмисля дали да свикам Консултативен съвет за национална сигурност по проблема, какъвто апел беше насочен от " Да, България ". Днес щял да има среща с шефа на Комисията за финансов контрол, а с представители на Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС) към този момент разговарял. Радев акцентира, че чака от държавното управление " отговори на въпроси и съответни дейности, които да защитят обществения интерес и националната сигурност ".

Той добави, че оставката на енергийния министър Теменужка Петкова, която пожела да напусне поста незабавно след оповестяването на договорката за ЧЕЗ, " не завършва случая, а генерира още повече въпроси ". Държавният глава попита за какво институциите не са ревизирали авансово всички компании, които са декларирали, че имат интерес към електропреносното сдружение.

" Постфактум инспекцията към този момент няма огромно отражение върху сключването на договорката. Тя на процедура е подписана. Има институции, които по закон дават отговор за националната сигурност. Тук имам предвид и Министерство на енергетиката, и ДАНС. Въпросът е за какво до момента такива инспекции не са осъществени? Дали това е въпрос на липса на компетентност, липса на професионализъм или просто невмешателство по други аргументи ", добави Радев.

Вчера водачът на ДСБ Атанас Атанасов пък разгласи, че до момента в който е управлявал Национална работа " Сигурност ", която е предходник на ДАНС, брачният партньор на Гинка Върбакова, чиято компания купи ЧЕЗ, е бил разследван за присъединяване в машинация с импулсни телефони, които били употребявани за източване на БТК. Атанасов добави, че съгласно него купувачите на ЧЕЗ са подставени лица, зад които стои групировката СИК.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сделката за ЧЕЗ (26)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР