След като в публичното пространство се появи информация за нови

...
След като в публичното пространство се появи информация за нови
Коментари Харесай

Сиела Норма: Няма нови 199 машини, това е фалшива новина

След като в общественото пространство се появи информация за нови 199 машини за гласоподаване с неразбираемо предопределение, открити нощес в склад на компанията " Сиела Норма " във бившето висше транспортно учебно заведение Тодор Каблешков " в столицата, шефът на компанията Веселин Тодоров опроверга новината в " Денят стартира ".

По думите му това са старите машини, няма нови устройства, пристигнали в страната.

" Няма нито една нова машина. Това са същите 150 машини, пристигнали на Летище София и едни 36, малко преди този момент пристигнали на Летище София и едни 13, останали от пролетта в нашия склад. Общо 199 машини, за които към този момент няколко дни се приказва. Същите машини, които със единодушието на Софийска градска прокуратура са прибрани в този склад и за това несъмнено всеки е бил известен ", разяснява Веселин Тодоров.

Складовете се охраняват от жива защита и СОТ, добави Тодоров. По думите му компанията е уведомила ЦИК с молба да ги употребява устройствата за аварийни елементи, с цел да ремонтира към този момент открити проблеми с машините за гласоподаване и чака всеки миг да получи такова позволение.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов дефинира " спорна " информацията, популяризирана от " Сиела Норма " и повдигна следния въпрос:

" Защо на 3 ноември, преди една седмица, " Сиела Норма " изясни на ЦИК, че тези машини за предопределени за интервенции за Грубия и Албания, а в този момент във вчерашното писмо изпратено до ЦИК се желае те да бъдат употребявани за работа в изборния ден ", повдигна въпросът Цветозар Томов.

" Тази спорна информация е проблем за ЦИК, за това и нощес комисията изпрати писмо с искане за спомагателни пояснения ", добави Томов.

В изборите ще вземат участие само машини, тествани и сертифицирани по метод, избран от ЦИК, акцентира Томов. Той заяви, че ЦИК не е взела решение да допусне потреблението на тези машини в подготовката и в деня на изборите на 14-и ноември.

Веселин Тодоров отговори в ефира на утринния блок, че в никакъв случай не е казвал, че устройствата няма да бъдат употребявани за сервизна активност.

" В писмата изпратени до ЦИК в никакъв случай не е попадало, че ще бъдат употребявани единствено за износ, дори в никакъв случай не сме казвали, че ще бъдат експортирани от България. Казвали сме, че ще бъдат употребявани за сервизна активност и презентационна активност, не всички несъмнено, няколко от тези машини ще бъдат показвани. Никога не сме твърдели, че те ще бъдат експортирани в някакви трети страни наложително ", отговори Веселин Тодоров.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР