След като в края на 2018 се завърнаха от Международния

...
След като в края на 2018 се завърнаха от Международния
Коментари Харесай

Българският спектакъл Кокошка в селекцията на международни фестивали

След като в края на 2018 се завърнаха от Международния сценичен фестивал в Прищина с две награди – за най-хубав режисьор на Ана Батева и за най-хубаво зрелище, екипът на „ Кокошка “ още веднъж влиза в интернационалните фестивални селекции.
На 30ти март, първото зрелище на SPAM studios, ще бъде показано в границите на Арт Трема Фест (Сърбия), а в конкурентната стратегия влизат представления на Битеф спектакъл (Белград), ДАХ спектакъл (Белград), както и театри из Хърватска и Босна и Херцеговина. Освен сериозната конкуренция, за екипът на „ Кокошка “ голямо предизвикателство съставлява и фактът, че в журито влизат видни театрални дейци, като Зиях Соколович – един от най-хубавите босненски артисти и Нина Хорват – хърватски драматург и режисьор. В поддръжка на пътуването за интернационалното присъединяване на екипа на „ Кокошка “ се включва посолството на България в Белград, което спомага безплатно. Очаква се и български представители да участват публично на премирата на спектакъла в Сърбия.
След Сърбия, при започване на април, “Koкошка “ ще разпери криле и в македонската столица. В рамките на Международния фестивал за самостоятелен спектакъл „ Лица без маски “, в Скопие, на една сцена ще се срещнат актьори от Италия, Косово, Македония и България.
Преди да се показват на интернационална сцена, имате опция да гледате „ Кокошка “ по А.П. Чехов и Н. Коляда и в София, а датите са 14-ти и 27-ми март, както и 12-ти април. Представлението към този момент се играе в своя нов дом, Театрална работилница Сфумато - зала Underground, с помощта на доверието на проф. Маргарита Младенова и проф. Иван Добчев.

Спектакълът „ Кокошка “ е първият огромен план, с който арт сдружението за самостоятелен спектакъл SPAM STUDIOS сложи началото на своята креативна активност. Припомняме, че премиерата беше през септември 2018-та, като точно за нея особено от Русия пристигна и драматургът на „ Кокошка “ – Николай Коляда. Това бе първа негова среща с българската аудитория, осъществена по покана на основателите на SPAM – Ана Батева и Стефан Здравески. След сполучливия старт, още през октомври „ Кокошка “ отлетя за Англия, където пред претъпкан салон разсмя, зарадва и замисли българската аудитория в Лондон.
В „ Кокошка “ вземат участие надарените млади артисти – Василена Винченцо и Васил Дуев, прочут на феновете и като режисьор. Драматургията – съветска класика, е комбинация от текстове на А. П. Чехов и Николай Коляда. Жанрът е трагикомедия, а иронизирането на „ културната “ родна реалност е в основата на спектакъла – „ Хората на изкуството са изкуствени! “, през сълзи декларира Нина Заречная (В. Винченцо). Използвани са модерни средства и похвати при слагането.
Вече спектакълът има и промо видео, основано особено за интернационалните селекции по фестивали.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР