След като успя да убеди бюджетната комисия председателят на здравната

...
След като успя да убеди бюджетната комисия председателят на здравната
Коментари Харесай

Поправката за инвазивна кардиология в Смолян мина и пред НС

След като съумя да убеди бюджетната комисия ръководителят на здравната комисия доктор Даниела Дариткова прокара в Народното събрание дефинитивно поправката, от която директно зависи дали в Смолян ще има инвазивна кардиология, оповестиха от пресцентъра на ГЕРБ в регионалния град.
На 29 ноември на второ четене беше признат бюджетът на Националната здравно-осигурителна каса за 2018 година
В преходните и заключителните разпореждания попада цялостна възбрана за финансирането на нови медицински действия и нови лечебни заведения от НЗОК. Тя е завършена по този начин: " Лечебните заведения, които след 31 декември 2017 година са получили за първи път позволение за активност по чл.48, ал.1 от Закона за лечебните заведения, не могат да подписват през 2018 година контракти с НЗОК за съответните действия ".
В регионалната болница на Смолян е подписан контракт за покупка и доставка на извънредно съвременна животоспасяваща инсталация за инвазивна кардиология. Ангиографът е на стойност близо един милион лв.. Прави се ремонт на цялостен бранш към Кардиологичното поделение. Стационарът ще се състои от четири болнични стаи за пациенти преди процедурата и за наблюдаване по-късно. Интервенциите ще се правят в процедурна зала тя ще бъде построена с нужната отбрана против йонизиращи лъчения. Сумата, предопределена за реконструкцията, е на стойност близо 257 хиляди лв., а срокът за осъществяване на публичната поръчка е 59 дни.
" Беше признато моето предложение, което позволява изключение от невъзможността идната година да се заплаща за нови действия. Това значи, че когато съответната клинична пътека не е изпълнявана в съответния район, да бъде позволено включването ѝ и заплащането ѝ от НЗОК ", заяви доктор Дариткова.
При това състояние в Смолян изрично следващата година може да имаме инвазивна кардиология, в случай че в период до 31 декември се внесат документите за приемане на позволение за активност.
" Прието е това, което ние бяхме заложили като бюджетна рамка на НЗОК и спомагателното систематизиране на средства за извънболничната помощ4, уточни депутатът.
Става въпрос за предлагането на доктор Даниела Дариткова за спомагателни 27 млн. лева, от които 7 млн. лева за първичната извънболнична помощ, 7 млн. лева за профилираната извънболнична помощ, 3 млн. лева за медико-диагностични действия и 10 млн. лева за дентална помощ.
„ Обичайно, когато се сложи тематиката за опазване на здравето, дебатите са обстоятелствени, разнопосочни и отразяват многочислените проблеми, насъбрани в бранша във времето “, съобщи тя.
Д-р Дариткова сподели, че поради поправката, която ще даде късмет за инвазивна кардиология в Смолян сътрудниците ѝ от Българска социалистическа партия я обвинили в спор на ползи и лобизъм.
" За спор на ползи сигурно не може да се приказва. А да бъдеш лобист в полза на родния си край, за здравето и живота на своите съграждани е най-благородната форма на лобизъм, тъй че го одобрявам като комплимент ", разяснява националният представител.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР