Поскъпването на златото и среброто винаги е знак, че идват

...
Поскъпването на златото и среброто винаги е знак, че идват
Коментари Харесай

Лош знак: Златото и среброто поскъпват, централните банки прибират резервите в собствените си страни

Поскъпването на златото и среброто постоянно е знак, че идват смутни времена. 

“Има трайна наклонност за повишение цените на златото и среброто. Централните банки започнаха да прибират националните запаси на територията на личните си страни, тъй че преимуществото е имаш ли злато, то да бъде на територията на личната ти страна ”. Това съобщи в изявление за БГНЕС Валентина Григорова-Генчева, шеф " Злато и нумизматика " в огромна българска банка.
 
„ Категорично можем да кажем, че става дума за наклонност на повишението на цените на златото и среброто, тъй като през последните към този момент 5 години от началото на пандемията от COVID-19 забелязахме начало на развой на повишаване цените на благородните метали и особено на златото на интернационалните тържища, обвързвано с извънредно високото търсене както на дребно от жители вложители, по този начин и от страна на централните банки “, изясни Валентина Генчева. „ Очевидно всичко това е основано върху търсенето на непоклатимост, застраховката както на персоналните активи, по този начин и на националните запаси ”, разяснява шефът и посочи: “Този развой продължава и цените, откакто означиха доста съществени върхове на 12 април, цената в щатски долари мина психическата граница от 2400 $, а в евро означи върха от 2257 и 17 евро за тройунция, сега не престават да са на доста високи равнища “, разясни шефът.
 
Тя разяснява, че тестването на високите граници е било сполучливо и сега цените са се върнали на равнища към 2310 щатски $ и 2150 евро, които са най-високите пазарни равнища откогато има статистика за цените на капиталовото злато от доскоро повече от един век на лондонската железна борса. „ Ако се върнем на централните банки, там обстановката е също извънредно забавна. Вече години наред централните банки купуват над 1000 тона годишно, които са извънредно високи равнища, както през предходната, по този начин и през 2022 година. Тук безспорните рекордьори са Китайската Народна банка, Индия, само че и редица други страни като Полша, Бразилия, Турция, Казахстан и доста други, които усилват златните си запаси “, разяснява Валентина Генчева.
 
Тя показа и любопитен факт. „ Интересно е, може би, да загатна, че до момента в който развити страни като Съединените щати и Германия имат към 66-67% от националните си запаси в злато, страни като Китай имат единствено към 4% въпреки дейните си продажби и мисля, че процесът на диверсификация на националните запаси на централните банки е извънредно значим, тъй като той бележи една трайна наклонност, която сигурно ще се резервира и в бъдеще “, счита Генчева. Според нея предстоят сигурно още съществени покупки, както от Китайската Народна банка, по този начин от други централни банки, за да се балансират националните запаси повече, а не да са основани единствено върху щатския $. „ Вероятно се търси ново леговище “, добави шефът " Злато и нумизматика " във Fibank.
 

Валентина Генчева изясни, че централните банки са минали към репатриране на златните си запаси, както от Лондон, по този начин и от Вашингтон и Ню Йорк, от огромните депа за предпазване на капиталово злато. „ Започнаха да прибират националните запаси на територията на личните си страни. Този развой беше стартират от Германия и Франция, сега към него се причисляват редица други централни банки, тъй че преимуществото е имаш ли злато да бъде на територията на личната ти страна “, изясни специалистът.

По думите й безспорно за жителите златото е една доста сигурна котва за стабилността на капиталовите портфейли. „ Винаги, когато другите валути бележат спад, златото се повишава и балансира. В момента има оборване на една остаряла наклонност, обвързвана с благородните метали, твърдеше се, че когато щатския $ се намалява, златото се повишава. Забелязваме тъкмо противоположното, щатския $ остава относително постоянен, златото се повишава все пак “, разясни Валентина Генчева.

Тя изясни, че докато има мощно геополитическо напрежение цената на златото няма да се намали. „ Един от главните фактори е геополитическата неустойчивост, продължаващата война на територията на Украйна, продължаващото извънредно мощно напрежение, обвързвано с спора сред Хамас и Израел в линията Газа, тъй че до момента в който тези процеси са дейни, съществуват като мъчителна на рана за човечеството, цената на златото няма наклонност да се намали. Освен това, дано не забравяме също, че инфлацията, макар че влиза в някакви равнища, жителите към момента считат, че имат потребност от несъмнено леговище, каквото са благородните метали “, изясни Валентина Генчева.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР