След като цяла зима буквално сме се тъпкали със свинско

...
След като цяла зима буквално сме се тъпкали със свинско
Коментари Харесай

Как и защо да накисваме листните зеленчуци

След като цяла зима безусловно сме се " тъпкали " със свинско месо (стига да не ни е стреснала към този момент по-високата му цена в резултат на африканската чума), пили сме в недотолкова рационални количества руйно алено вино и сме тествали всевъзможни типове туршия, с неспокойствие започваме да чакаме пролетния сезон, когато на място на консервираните зеленчуци на трапезата ни ще се озоват пресните салати от марули и зелен лук, постните пролетни и леки супи от лапад или коприва, или пък магданозените кюфтенца.

Да, след тежките гозби, идва ред точно на листните зеленчуци, които би трябвало да са на масата ни целогодишно. Обаче като се изключи че са леки, приятни на усет и доста здравословни, даже и тяхната консумация крие опасности за здравето ни.

 Накисване на зеленчуци

Най-вече листните зеленчуци са рискови поради употребяваните по време на развъждането им пестициди, както и поради нитратите, които могат да съдържат. Тук единствено в 3 стъпки ще ви покажем по какъв начин и за какво да накисвате авансово листните зеленчуци, с цел да избегнете здравословните опасности, които може да крие тяхната консумация.

1. Задължително премахвайте външните листа на всички марули, без значение дали са родни или по-екзотични като салата айсберг, салата копф, Матилда, Шърли и така нататък Факт е, че вносните салати нормално имат добре изглеждащи външни листа и защото са по-скъпи, ще се замислите дали би трябвало да се лишите от тях, само че точно в горните листа могат да се крият най-вече рискове за здравето ви;

2. Измиването на всички салати е безусловно наложително, само че във времената, в които живеем през днешния ден, е наложително и накисването на листните зеленчуци. Има 3 разновидността - накисване в разтвор от:

- вода и сол;

- вода и оцет;

- вода и сода за самун.

 Накисване на листни зеленчуци

Ние ви предлагаме последния вид, тъй като когато смесвате вода и сол или оцет (в пропорции 10 % към количеството вода), постоянно се усеща " послевкус ", който не е изключително прелестен.

3. Всичко би било доста по-просто, в случай че се снабдите с центрофуга за листни зеленчуци. След като ги измиете, си приготвяте примес от течност, като на 1 л вода се прибавя 1 ч.л. сода за самун. Количеството течност зависи от това какво количество листни зеленчуци смятате да обработвате. Най-добре е да ги накъсате или нарежете и по този начин да ги оставите за към 20 мин в содения разтвор. След това ги изплаквате, изцеждате ги в центрофугата и умерено " действате " с тях, както сте намерили за добре, само че към този момент знаейки, че не рискувате да се натровите с нитрати.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР