След като срина турската икономика и предизвика обедняването на средната

...
След като срина турската икономика и предизвика обедняването на средната
Коментари Харесай

Ердоган е решен на всяка цена да задържи властта през 2023 г.


След като срина турската стопанска система и провокира обедняването на междинната класа, президентът Реджеп Тайип Ердоган въвлича страната си към ненужна война и манипулира съдилищата против противниците си, написа Politico. Това е отражение на безмилостния блян на Ердоган да задържи властта през 2023 година, написа BG ON Air.

Президентските избори в Турция, които би трябвало да се проведат на 23 юни, са може би най-важният - въпреки и никога най-честният вот в света тази година. Това ще дефинира дали нацията от 85 милиона жители на портата на Европа, Азия и Близкия изток ще продължи да върви по пътя към властническа, експанзионистична мощ, или ще направи нов, радикално друг избор.  

За първи път откогато Партията на справедливостта и развиването пристигна на власт през 2002 година в Турция има сериозна вероятност за политическа смяна. Годишната инфлация е над 80%, турската лира се обезцени внезапно по отношение на $, а известността на ръководещите се намалява паралелно с повишаването на икономическите компликации.

Според социологическите изследвания Ердоган ще се сблъска с все по-сериозни политически провокации, като Партията на справедливостта и развиването получава едвам 30-процентна поддръжка.

Разбира се, отговорът на президента беше предстоящо жесток както на вътрешния, по този начин и на интернационалния фронт. Въпреки съпротивата и на Вашингтон, и на Москва Ердоган разгласи подготовката за изпращане на танкове в Сирия, пробвайки се да прогони кюрдските милиции, съюзени със Запада в борбата против бойците на " Ислямска страна ", които Анкара приема за свързани със неразрешената Кюрдска работническа партия.

Междувременно турският президент също заплашва да удари съдружника на НАТО Гърция на фона на продължаващите разногласия за газови сондажи, Кипър и хипотетичната " милитаризация " на гръцките острови в Егейско море - въпреки че интернационалната икономическа и политическа цена на всяко сходно деяние го прави доста рисково и малко евентуално.

Откакто стартира нашествието на Русия в Украйна, Ердоган нарежда Турция като незаместим медиатор сред Москва и Киев, като оказва помощ за ходатайство при покупко-продажби и провежда диалози сред американски и съветски ръководители по сигурността. Той също по този начин съумя да поддържа Украйна - в това число с продажби на военни дронове - като в същото време поддържа търговски и енергийни връзки с Русия и без да заплашва персоналните си връзки с президента Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През или да си навлече гнева на Запада.

Междувременно вкъщи турският президент употребява правосъдната система, която не е известна със своята самостоятелност, с цел да се опита да дисквалифицира своите най-мощни евентуални противници.

Въпреки че публичното мнение е мощно националистично в Турция, едно навлизане в Сирия, което да провокира реакция на Съединени американски щати или Русия, принуждавайки Анкара да отстъпи, може да има противоположен резултат върху него. От друга страна, лимитирана трансгранична интервенция с малко турски жертви в действителност може да бъде допустима за гласоподавателите.

Европейският съюз евентуално ще бъде по-скоро непряк наблюдаващ, в сравнение с мощ за сдържаност или смяна. Блокът е най-големият търговски сътрудник на Турция, само че е изгубил въздействие в Анкара, защото от дълго време процесът на присъединение на страната към Европейски Съюз е в застой и Брюксел би трябвало постоянно да успокоява Турция с помощ, с цел да задържи близо четири милиона сирийски бежанци на своя територия.

Западът безспорно би бил омекотен да види гърба на Ердоган. Но държавните управления играят несъмнено, поддържайки информационните линии отворени за мощния човек на Босфора и предлагайки потискащо малко обществена помощ на опозицията, даже когато безшумно се молят за по-умерена, прозападна Турция през юни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР