След като служебният кабинет започна работа, се заговори за евентуално

...
След като служебният кабинет започна работа, се заговори за евентуално
Коментари Харесай

Кристина Петкова пред ФАКТИ: Борисов играе двойна игра по темата за газа

След като служебният кабинет стартира работа, се заприказва за вероятно възобновяване на диалози с „ Газпром “, с цел да имаме газ през зимата. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поздрави „ Демократична Българя “ за твърдата им позиция „ не “ на нови диалози с съветската компания и от своя страна също се разгласи да няма нови договаряния. Как се възприемат тези думи на Борисов… Пред ФАКТИ приказва Кристина Петкова от „ Демократична България “, която е и зам.-председател на ДСБ.

- Г-жо Петкова, внезапно от „ Демократична България “ получихте приветствие от водача на ГЕРБ Бойко Борисов, че двете политически обединения мислите еднообразно и сте твърдо срещу нови диалози с „ Газпром “. Кога ви се уеднаквиха възгледите и по какъв начин гледате на това?
- Несериозно е да се счита, че позициите ни с Борисов са уеднаквени. ГЕРБ и Борисов знаят, че са в изолираност. Те ще продължат да бъдат в изолираност и в идващия парламент. В този смисъл аз намирам техния ход за обикновена провокация от тяхна страна. Просто се пробват да намерят сътрудник, с който да работят. Това при нас няма по какъв начин да стане, тъй като ние познаваме метода и на Борисов, и на ГЕРБ. Нито го възприемаме, нито го одобряваме. Енергийната рецесия, в която се намираме сега, е разследване на 12-те години ръководство на Борисов. Той хвърляше прахуляк в очите на хората за диверсификация и енергийна самостоятелност, а не направи нищо.

- Борисов напомни също, че той още на 31 юли е декларирал, че ГЕРБ ще ръководят единствено с партии, които са за 100% диверсификация на доставките от „ Газпром “...
- Това е негово право да приказва каквото си желае. Всеки има право, в това число и Борисов, да играе двойна игра по тематиката за газа.

- От „ Демократична България “ призовавате всички политически партии да се дефинират по отношение на настояванията на служебния кабинет за пускане на нови договаряния с " Газпром ", само че още преди изборите. Защо?
- За мен персонално дейностите на служебния кабинет са доста рискови. Дали ви прави усещане цялостният метод на служебното държавно управление от ден първи на тяхното, напишете го с огромни букви, НАЗНАЧАВАНЕ. Назначеният, наблягам, длъжностен кабинет вместо да работи за организирането и провеждането на почтени и транспарантни избори, вътрешният министър да направи нужните действия да се пресече купения избор и така нататък, афишира цели, държи се като че ли са пристигнали, с цел да останат. Маниерът на държанието им за мен е доста стряскащ. Да си разрешават те да възобновяват и въобще да стартират спор за нови диалози с „ Газпром “, които са неизправна страна, които стопираха газа на България… Простете, само че това е извънредно рисково държание и наклонност.

- Защо желаете партиите да се произнесат…
- Защото това е алена линия.

- Партиите да се покажат кой от коя страна е…
- Да, несъмнено. Това е алена линия, за която обществото би трябвало да знае преди изборите кой на каква позиция е. А не да се залъгваме един месец, а по-късно да се смъкват маските.

- Служебният кабинет взе един американски танкер с газ и упрекна предходното държавно управление, че е не договорило слотове. Какво им оставихте… Бяхте част от ръководството?
- В елементи какво е оставено от някогашния кабинет не мога да приказвам, тъй като не съм била нито в законодателната, нито в изпълнителната власт. Но считам, че някогашният министър председател Петков и някогашният енергиен министър ясно обясниха, скоро и гръцкият министър председател удостовери думите им, че е имало
слотове за разтоварване на кораби с американски газ и просто е изпуснато времето. Така излиза, че изказванията на служебният кабинет не дават отговор на истината. Просто назначеното служебно държавно управление се опита да манипулира българското общество. Вижте, газ ще има. Въпросът е цената… Обезпокоена съм от това, че България се намира в четири паралелни рецесии. За мен най-притеснителната е парламентарно-институционалната рецесия. Не знам хората по какъв начин го възприемат, само че мен ме тревожи фактът, че обществото стартира с лекост да възприема това, че сме в цикъл от непрекъснати предварителни парламентарни избори. Доста постоянно, за жалост, слушам изречението, че, да, в този момент сме на избори и след това отново ще отидем на избори. И това хората го възприемат като нещо обикновено, а то не е.

- Защо не е…
- Просто не е обикновено да вървим през 3, 5, 7 месеца на избори. Не е обикновено служебно държавно управление да се държи по този метод. Тези дейности в цялост просто подкопават правилата на правовата страна и парламентаризма. А това е чудовищно.

- От „ Продължаваме промяната “ не одобриха поканата за взаимно присъединяване на вота. Анализът за вас какъв е?
- Подадохме ръка на „ Продължаваме промяната “. Те направиха своя избор. Пожелаваме им триумф. Ние си действаме по нашата стратегия, по нашите послания. Имаме какво да вършим. Нашият разбор демонстрира обективната действителност. А точно, че ние сме единствената дясна политическа групировка, единствената дясна коалиция, която се явява на идния избор.

- В този смисъл Съюз на демократичните сили, като част от обединението с ГЕРБ, какво е?
- Ако би трябвало да бъда почтена, ми е доста тъжно да разясня в какво се трансформира Съюз на демократичните сили и то от години наред. Позволете ми да си спестя достоверния коментар от чисто почитание към тогавашното Съюз на демократичните сили. От мига, в който те пристанаха на Борисов, мненията за тях са непотребни.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР