Какво е клетъчен рак на Меркел? Рядък рак на кожата, причинил смъртта на Джими Бъфет, обяснено.

...
След като се бори с рак на кожата години наред
Коментари Харесай

След като се бори с рак на кожата години наред преди смъртта си, певецът на "Margaritaville" Джими Бъфет почина в петък на 76 години от рак на клетките на Меркел, разкри изявление на уебсайта му .

Клетъчният карцином на Меркел е рядка, но агресивна форма на рак на кожата, според Фондацията за борба с рака на кожата.

Клетъчният карцином на Меркел е 40 пъти по-рядък от меланома, с приблизително един случай на 130 000 хора в САЩ, според фондацията.

Американската академия по дерматология, хората с най-голяма вероятност да получат тази форма на рак имат всички изброени черти:

Мъж на 65 или повече години Светла кожа, която може да изгори или да има лунички при излагане на слънце Рядко използвани слънцезащитни продукти, дрехи или сянка, за да предпазят кожата си от слънцето

Тези рискови фактори помогнаха на учените да установят, че слънчевата светлина и отслабената имунна система играят ключова роля в причиняването на тази форма на рак на кожата.

Вирус, наречен Merkel cell polyomavirus, вероятно също играе роля в причиняването на повечето случаи на рак, наскоро откриха изследователите.

„Вирусът живее върху кожата и не причинява никакви признаци или симптоми. Все още не е ясно как този вирус причинява клетъчен карцином на Меркел определени", обяснява клиниката Майо. „Като се има предвид, че вирусът е много често срещан и карциномът на Меркел е много рядък, вероятно е други рискови фактори да играят роля в развитието на този рак.“

Какви са симптомите на Меркел?

Обикновено първият признак на клетъчен карцином на Меркел е бързорастящ, безболезнен възел или тумор на кожата ви, според клиниката Mayo. Нодулът може да е с цвят на кожата или нюанс на червено, синьо или лилаво.

„Повечето карциноми на Меркел се появяват по лицето, главата или шията, но те могат да се развият навсякъде по тялото ви, дори в области не се излага на слънчева светлина“, добавя Mayo Clinic.

Американската академия по дерматология предупреждава, че хората често го бъркат с ухапване от насекомо, рана, киста, ечемик или пъпка.

Докато Меркел клетъчният карцином често е безболезнен, нодулите могат да се чувстват болезнени и чувствителни, особено с растеж, добавя организацията.

Лечение на клетъчния рак на Меркел

Въпреки че фондацията за рак на кожата оценява, че клетъчният карцином на Меркел е около три до пет пъти по-вероятно да бъде смъртоносен от меланома, може да се лекува успешно с ранно откриване.

Възможностите за лечение се различават в зависимост от стадия на рака и други фактори на пациента, но могат да включват операция, радиация и имунотерапия.

Ранното откриване и лечение е от ключово значение, тъй като клетъчният карцином на Меркел може да се разпространи извън кожата, според клиниката Майо.

„Клетъчният карцином на Меркел има тенденция да пътува първо до близките лимфни възли . По-късно може да се разпространи в мозъка, костите, черния дроб или белите дробове, където може да попречи на функционирането на тези органи", се казва в уебсайта на клиниката. „Ракът, който е метастазирал, е по-труден за лечение и може да бъде фатален."

Друго важно съображение е грижата за себе си след лечение и профилактика.

„Защитата на кожата ви от слънцето и никога не почерняването може да помогне за предотвратяване на нов MCC“, добавя Американската академия по дерматология.Слънцезащитни петна, които може би забравяте, според дерматолозите

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР