След като Русия обяви, че изтегля част от силите си

...
След като Русия обяви, че изтегля част от силите си
Коментари Харесай

Какво видя Западът след обявеното от Русия изтегляне на сили от граничните региони с Украйна

След като Русия разгласи, че изтегля част от силите си край украинската граница към непрекъснатите им бази, а представителят на съветското военно министерство Игор Конашенков удостовери, че контингентите от Южния и Западния боен окръг към този момент са почнали товарене за превозване и ще се върнат в непрекъснатите си пунктове на дислокация в идващите дни, НАТО съобщи, че оповестеното от Русия отчасти отдръпване на войски от границата с Украйна е причина за " сдържан оптимизъм ", само че западното разузнаване не вижда доказателства за деескалация.

Разпространени от съветското военно министерство фрагменти демонстрират по какъв начин танкове са товарени на влакове, само че западни военни анализатори настояват, че има потребност от още доказателства и е прекомерно рано да се приказва за мащаба на каквато и да е деескалация, а преди започващата на следващия ден двудневна среща на военните министри на НАТО генералният секретар Йенс Столтенберг съобщи:

„ Понякога виждаме, че те се придвижват на позиции и то дружно с войски в бойна подготвеност и огромно по размери тежко съоръжение. А от време на време руснаците реалокират огромна част от войските си, само че оставят оборудването, след което още веднъж могат да ги върнат назад. Така че напредването на силите не е същинска деескалация “.

Украйна, Германия, Франция и Англия реагираха единомислещо, че е нужно доказателство. Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба. съобщи:

„ Непрекъснато чуваме разнообразни изказвания от Руската федерация и имаме предписание - имаме вяра не на това, което чуваме, а на това, което виждаме. Ако забележим евакуиране на сили, тогава ще повярваме в деескалацията. “

В изявление за БНР украинският дипломат в България Виталий Москаленко изясни:

„ Руските войски, които се намират по периметъра на Украйна не престават да се усилват - и на територията на Беларус, по този начин и на съветските територии, и в окупирания Крим, в окупирания Донбас и в акваторията на Черно, Азовско море и Керченския пролив “.

Британският министър председател Борис Джонсън съобщи, че се отваря дипломатически прозорец, само че за започване на истински договаряния:

„ Това значи евакуиране на батальонни тактически групи от евентуалната сцена на спор, а не създаване на полеви лечебни заведения на границата с Беларус и Украйна. Тогава ще значи, че опасност е завършила и стартират договарянията. “

Сателитни фотоси на основаната в Съединените щати компания „ Максар “ от неделя и понеделник демонстрират забележителна военна интензивност на съветските сили на няколко местоположения наоколо до Украйна. От тях се вижда огромно разполагане на военнослужещи, бойни хеликоптери и изтребители.

Същевременно Москва разгласи, че възнамерява военноморски учения в източното Средиземноморие, а в Сирия бяха ситуирани съветски изтребители МиГ-31К с хиперзвукови ракети „ Кинжал “ и бомбардировачи Ту-22М3.

По-рано задгранични медии оповестиха, че съветското обучение в източното Средиземноморие ще се следи от самолетоносачи на НАТО, в  това число американският самолетоносач „ Хари Труман “, френският „ Шарл дьо Гол “ и „ Конте ди Кавур “ от италианския флот.

Руската войска разгласи проекти за учения и в Баренцово море.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР