След като решиха да платят поне 1.8 млрд. лв. за

...
След като решиха да платят поне 1.8 млрд. лв. за
Коментари Харесай

Кабинетът ще изхарчи 1 млрд. лв. за 2 военни кораба

След като взеха решение да платят най-малко 1.8 милиарда лева за 8 нови изтребителя, Министерството на защитата и държавното управление провеждат и изхарчването на 1 милиарда лева за 2 нови военни кораба. 

Три компании са изпратили предложения по плана за придобиване на нов многофункционален патрулен транспортен съд за Военноморските сили (ВМС). Това са фирмите „ Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG “ (Германия), „ МТГ – Делфин “ (България) и „ FINCANTIERI “ (Италия). В понеделник междуведомствената работна група пристъпи към отварянето на документите. Във въпросната група, чийто ръководител е зам.-министърът на защитата Анатолий Величков, влизат специалисти и служители от министерствата на защитата, финансите и на външните работи, както и чиновници на ДАНС. 

Веднага след отварянето на офертите стана ясно, че ценовите оферти на компаниите ще бъдат разкрити на 29 май. Общата оценка на офертите пък ще е факт до 12 юни, т.е. след евроизборите. Тогава в държавното управление ще бъде внесен докладът на междуведомствената група. Кабинетът ще утвърди неговите заключения и оферти. После проектът трябва да мине за санкция и през парламента.

На 19 юли 2018 година Народното събрание одобри обновения план за капиталов разход „ Придобиване на многофункционален модулен патрулен транспортен съд за Военноморските сили (ВМС) “. Целта е придобиването на два многофункционални модулни патрулни кораба, които имат качества да вземат участие в необятен набор от морски интервенции на НАТО и Европейски Съюз. Те би трябвало да заменят част от наличните във Военноморски сили кораби съветско произвеждане, които не подлежат на рационализация.

Максималната планирана стойност на обновения план е 984 млн. лева с Данък добавена стойност. Разликата от 164 млн. лева. спрямо признатия през 2016 година от Народно събрание план за капиталов разход е разпределена за заплащане през 2025 и 2026 година Според Министерството на защитата са добавени два нови разновидността за придобиване. Първият е закупуване на нов защитителен артикул (модифициран за потребностите на ВМС) или произвеждане по лиценз, а вторият - комбинация от създаване на нов артикул и трансформация на действителен. Тези разновидности са планувани, тъй като се чака, че в случай че всичко е ново, е допустимо да надскочи 1 милиарда лева.  Според зам.-министъра Анатолий Величков с плана Военноморски сили ще придобият качества за " битка с надводен, подводен, въздушен съперник, надзор на корабоплаването, битка с асиметрични закани и за радиоелектронна битка ”.

От Министерството на защитата и кабинета държат оптималната част от работата по корабите да бъде осъществена в България, което по натурален път трансформира един от участниците във любимец. Предишният опит за пазаруване на кораби се провали в края на 2017 година Проектът бе на стойност 820 млн. лева и бе извоюван от варненската корабостроителница " МТГ Делфин ", само че в последния миг и тя се отхвърли поради проблемите с Данък добавена стойност, което не беше включено в офертата. Сега това е поправено.

Покупката на двата кораба се движи паралелно с придобиването на нови изтребители. Кабинетът вече  договаря със Съединени американски щати за F-16 Block 70, като ръководещите считат, че окончателният контракт може да мине през Народното събрание до края на юли. Предстои да тръгне и проектът за 150 бронирани машини, за които ще бъдат изхарчени още към 1.5 милиарда лева Сумата за модернизацията на армията надвишава 4 милиарда лева

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР