След като прослави България на Евровизия с уникалното изпълнение на

...
След като прослави България на Евровизия с уникалното изпълнение на
Коментари Харесай

Уникалната Елица Тодорова: Олимпийският барабан и Космическото дърво са моя запазен знак като танца и шапката на Майкъл Джексън

След като популяризира България на Евровизия с неповторимото осъществяване на " Вода “, варненката Елица Тодорова покори и света с магията на българския фолклор с многочислените си участия на най-престижните подиуми. Наскоро Елица се върна в родната Варна за присъединяване в празничните събития, отдадени на празника на " Владиславово ". Истинско наслаждение беше диалогът с кореспондент на Varna24.bg дни след прелестният концерт в парка на региона. 

Днес чаровната и даровита певица и перкусионистка има зад тила си  автобиографична книга, в която споделя за визитите си в 42 страни. Наскоро родната звезда издаде и нов албум " Велико “. Освен приет реализатор и музикант, Елица е изобретател и основател на Олимпийския тъпан в България и Космическото дърво, патентовано на нейно име. Идеята за тези открития идва от упоритостта да има собствен несравним почерк и непокътнат знак на сцената като танца и шапката на своя кумир Майкъл Джексън.

Интересът на Елица към фолклора не е инцидентен. Тази огнена обич към него е наследила от своята майка – обичания вокален възпитател Павлинка Тодорова, прочут учител в НУИ " Добри Христов “ и основател на Школа по Народно пеене " Фолклорна магия " Варна.

Любопитен е фактът, че 7 години от своето ранно детство Ели прекарва в Африка. Именно там нейният татко съумява да възпламени любовта към перкусиите, като й подарява няколко кутии от изсъхнало мляко, които предизвикат детското любознание и ентусиазъм. Така едвам на 3-4 годинки, момиченцето стартира да барабани и притегля в забавата и африканските деца, с които се забавляват дружно. Днес от позиция на професионализма и опита, който има, крои проекти да се върне в Африка и работи взаимно с някое от тамошните племена, с което да сътворят нов музикален шлагер.

Друг любопитен факт за Ели е това, че тя взема две междинни образования по едно и също време – с перкусии в НУИ " Добри Христов “ и с национално пеене в Котел.

Как се усеща в родния си град?

" Във Варна постоянно е прелестно, който е роден покрай морето черпи ентусиазъм от морските талази. Когато излезеш да пееш на сцената във Варна постоянно е друго, със мощен прочувствен заряд. Тази година стартирахме едно пролетно-лятно турне, което е в Североизточна България и това ми разрешава да съм по-често във Варна ".

Как се отрази пандемията на креативното й развиване?

" Пандемията несъмнено беше огромно предизвикателство за всички хора, изключително за хората на изкуството, тъй като актьорът е жив, когато е на сцената, вижда очите на публиката и тя му връща силата, която той й подарява. Аз използвах времето да напиша книга по времето на пандемията за моя креативен път дотук. Описах къде на най-високо равнище в 42 страни сме представяли България.

Имам един Топ 5, в него влиза присъединяване ми в залата на Организация на обединените нации в Ню Йорк, където имах опция да пея директно преди Бионсе. Това беше огромен славянски концерт със солисти по един от страна. Когато се хванахме за обща фотография всеки един имаше в носията си детайл от носията на този до него. Ние сме доста близки по дух и не може да се разделяме на страни и езици, човешкото е това, което ни свърза “, показа Елица.

В книгата си " С темп и обич “ тя разказва тайните на българското хоро, тайните на българската носия, по какъв начин пафтите се поставят не инцидентно на избрана височина, тъй че да пазят детеродните органи на българката, пендарите са на гърлото, с цел да защищават гласа. Китката е слагана на главата, с цел да отвлича вниманието, в случай че е доста красива девойката да не я урочасват.  Освен тайните и мъдростта на фолклора, в книгата " С темп и обич “ са споделени предписания за запазване на гласа и срещите с забавни персони по света, които е имала.

" Впечатляваща беше срещата ми с кралското семейство в Швеция, принца и принцесата, които  на осъществяването ми на " Девойко мари хубава “ станаха от трона и започнаха да танцуват толкоз екзалтирано, че се изненадах. След това принцесата показа, че е направила връзка с бразилските корени на баба й “, описа Елица.

Според нея не е било доста удачно две следващи години да участваме на Евровизия с рок група, защото сходни песни не печелят в две следващи години.

" Забелязах, че в тази група има много индивидуалисти, а това е предизвикателство. Добре е да има един фронтмен и другите да се движат към него. Стоян Янкулов взе участие в тази група. Фенове обаче ни пишат, че нашата ария " Вода “ остава един от именитите опити да стигнем до финала. Участието на този конкурс е доста огромна отговорност, тъй като представяш страната си “

Елица споделя, че нейни идоли са Лили Иванова и Васил Найденов.

" Те не правят постоянно клипове, само че вършат доста мощни песни със стойностни текстове. Затова фокусът на един реализатор, е да прави стойностни песни, които да устоят във времето. Тази година събрах 16 ремикса на " Вода “ на разнообразни изпълнителите, на Дара, която също е ученичка на майка ми, на Дивна, на дребни деца от школи в страната, вид на Д2 и други Това се случва 15 години откакто представихме песента за първи път. Ето за това креативно дългоденствие приказвам и поисквам на всички сътрудници да го изпитат “, добави Елица.

Тя пожела на всички:

" Вярвайте в фантазиите си, те се сбъдват! Гонете задачите си с темп и с обич! “

Повече вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР