След като президентът Владимир Путин изпрати войски в Украйна през

...
След като президентът Владимир Путин изпрати войски в Украйна през
Коментари Харесай

Какви и къде са валутните резерви на Русия за $300 милиарда, замразени на Запад?

След като президентът Владимир Путин изпрати войски в Украйна през 2022 година, Съединените щати и техните съдружници не разрешиха транзакциите с централната банка на Русия и съветското министерството на финансите. По този метод бяха блокирани към 300 милиарда $ суверенни съветски активи на Запад, написа Reuters.

Съединените щати предложиха работните групи от Групата на седемте (G7) огромни индустриализирани народи да проучат способи за изземване на тези пари, осведоми Financial Times.

Какви са тези активи, къде са те и какво може да направи Русия, в случай че активите бъдат иззети?

Резервите на съветската централна банка

Подобно на други централни банки, Банката на Русия държи част от своите златни и валутни запаси в ликвидни активи като съществени международни валути, злато и държавни облигации. Около половината от тези запаси се съхраняват на Запад.

Руската централната банка удостовери, че активи на стойност към 300 милиарда $ са били замразени на Запад. Общите валутни и златни запаси на Русия възлизат на 612 милиарда $ по това време

Путин упрекна Запада в отприщване на икономическа война против Русия и назова замразяването на запасите кражба.

Управителят на централната банка Елвира Набиулина беше подложена на критика от националистите, че е разрешила да бъдат замразени толкоз огромна част от запасите на банката.

В какво се държаха активите и какво беше замразено?

Руската централна банка не е предоставила подробна разбивка на това, което е било замразено, само че може да се направи груба скица от документи, описващи в детайли съветските активи при започване на 2022 година.

По това време централната банка на Русия има към 207 милиарда $ активи в евро, 67 милиарда $ активи в щатски долари и 37 милиарда $ активи в английски лири.

Освен това имаше активи, включващи 36 милиарда $ в японски йени, 19 милиарда $ в канадски долари, 6 милиарда $ в австралийски долари и 1,8 милиарда $ в сингапурски долари. Притежанията на банката в швейцарски франкове възлизат на към 1 милиард $.

Централната банка на Русия сподели, че тези активи са били вложени основно в задгранични скъпи бумаги, банкови депозити и кореспондентски сметки.

Най-големите притежания на банката в облигации са в държавните облигации на Китай, Германия, Франция, Англия, Австрия и Канада.

Златните запаси на Руската федерация се държаха в Русия. Инвестициите в юани се държат в Китай.

Конфиксация?

Централната банка на Русия не се крие зад комплицирани вериги от номинални притежатели, тъй че идентифицирането на активите няма да е мъчно.

Повечето от активите - в това число тези на частни съветски жители - са замразени в депозитари.

Руските публични лица неведнъж са предупреждавали, че държавната конфискация на активи опонира на всички правила на свободните пазари.

" Да забележим какво ще решат ", сподели почитан съветски чиновник пред Ройтерс, поискал анонимност. " Защитата на частната благосъстоятелност е свещена крава, която ги храни в продължение на доста епохи.

Някои съветски публични лица допускат, че в случай че съветските активи бъдат иззети, тогава активите на задгранични вложители, заседнали в специфични сметки от по този начин наречения вид " C " в Русия, може да бъдат изправени пред същата орис. Някои задгранични активи бяха дейно заключени в сметките C.

Не е ясно тъкмо какъв брой пари има в тези сметки, само че съветски публични лица споделиха, че са сравними с 300-те милиарда $ замразени съветски запаси.

Финансовият министър Антон Силуанов сподели предходната седмица, че по сметките " С " има обилни средства.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели пред кореспонденти предходната седмица, че Русия ще оспори всяка конфискация в съдилищата.

" Ако нещо ни, ще забележим какво ние ще конфискуваме. Ще създадем това неотложно ", сподели Песков.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР