След като през изминалата седмица основна тема беше колко струват

...
След като през изминалата седмица основна тема беше колко струват
Коментари Харесай

Даровете на морето: Черната мида като деликатес

След като през миналата седмица съществена тематика беше какъв брой костват свинските пържоли по морето, в този момент е време да проверим какво се случва с цените на морските деликатеси.

По-скъпи ли са това лято и безвредни ли са за консумация? bTV ревизира пътя от морето до чинията на един от най-популярните от тях – черната мида.  

От тестваните близо 700 обекта единствено 3 са затворени

Няколко десетки са настоящите у нас мидени ферми, по данни на Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури.

По Южното Черноморие по-големите се броят на пръсти. От плантация край Созопол дневно вадят по тон-тон и половина култивирани черноморски миди.

„ Това, че е култивирана мида по нищо не се разграничава от метода на живот, който е в естествена среда. Разликата тук е, че водният дирек е много по-голям, защото е построен на въжена структура и от дъното мидата се намира в порядъка на към двайсетина метра. Това е добре, защото не събира пясъци, не събира… от дъното по този начин наречените мръсотии “, сподели Димитър Момчилов - притежател на мидена плантация.

По натурален път мидите полепват по въжетата. 

Около 12 месеца са нужни на мидата, с цел да порасне 4 см – такава, каквато ни я сервират в ресторанта.

„ Това, както го виждате сега, една дребна част от него отива на пазара, в действителност към 10-15 кг на въже. Цялото нещо се пуска в една машина, тя отбира единствено едрите миди и се пълнят на чували “, сподели Константин Каракачанов

Добитите миди минават през пречиствателен център.

„ Самите проби и самият мониторинг по никакъв метод не дава съображение да се тормозим, че има някакво замърсяване. Пробите са едно към едно като предни години “, уточни Димитър Момчилов.

„ Абсолютно всичко, което се пуска в комерсиалната мрежа, е с документи и документи, които са минали лабораторни проучвания “, безапелационен бе той.

На спонтанната борса край пристанището цената на мидите е „ замразена “.

„ Както предходната година това е цената - предходната година отново бяха 4 лева, тази година отново са 4 “, сподели Здравко Христов – продавач.

Ръстът в цените не е висок поради дребното туристи

Повечето заведения за хранене по морето имат лични предписания с миди, а цените варират сред 10 и 15 лева за порция.

„ Едни от най-лесните морски артикули за подготвяне, трябват им към 5-6 минути. Правим ги по класическа рецепта, както им споделяме в Созопол „ Миди по моряшки “ – миди, лук, чесън, девесил или както споделят по  Северното Черноморие - лющян, масълце, вино и „ Воала! “, сподели Евтим Стоянов - притежател на ресторант.

Миди продават и нерегламентирани търговци, само че те нормално се събират покрай скалите и нямат документ за генезис.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР