След като преминаването на определена възраст, ограничаването на работната седмица

...
След като преминаването на определена възраст, ограничаването на работната седмица
Коментари Харесай

Експерти: Хората след 40 г. трябва да работят само 3 дни седмично

След като прекосяването на избрана възраст, ограничението на работната седмица до 3 дни може да има позитивен резултат както върху здравето на хората, по този начин и върху тяхната работливост. Това написа Bright Side, като се базира на разнообразни проучвания.

При изследване на Университета на Мелбърн през 2016 година да вземем за пример били оценени 7500 чиновници. Техните работни привички били изследвани посредством редица проби, като под внимание са били взети и фактори за стандарта на живот.

Резултатите сочат, че представянето на хората в службата е най-хубаво при приблизително 25 часа труд на седмица (или 5 часа на ден). При този вид и когнитивните качества са в своя пик, а това покачва продуктивността и успеваемостта.
Проф. Колин Маккензи от Университета Кейо пък изяснява, че дългите часове работа вредят на когнитивните функционалности посредством отмалялост и стрес. А съгласно Джерейн Джоунс от Lancaster University Management School въпросните функционалности се утежняват доста при повече от 40 работни часа седмично.
На база сходни изследвания някои специалисти настояват, че откакто човек навърши 40-годишна възраст, би било по-добре за него да мина на тридневна работна седмица.

Разбира се, в днешния свят това към момента е химера. Малко са специалностите, в които това може да се случи. Но пък апелите за по-добър баланс сред професионален и персонален живот се усилват, тъй че в бъдеще може и да станем очевидци на такава смяна.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР