След като направихме консултации и се разбрахме група колеги написахме

...
След като направихме консултации и се разбрахме група колеги написахме
Коментари Харесай

Група лекари защитиха Стойчо Кацаров и порицаха източването на Здравната каса в отворено писмо

След като направихме съвещания и се разбрахме група сътрудници написахме отворено писмо до медиите, сътрудниците и жителите:

До Медиите в Република България

До всички членове на БЛС

До съгражданите ни

Отворено писмо

от български лекари, членове на Българския лекарски съюз

Относно: Констатираното източване на Здравната каса и огромните държавни лечебни заведения и неприемливото и надменно държание на техните уволнени шефове, разкрилата се обстановка на корупция, занемареност и корист със здравните вноски на пациентите и заплатите на лекарите,в обществената мрежа Facebook.

" Медийната и политическа нервност, която се разви към освобождението на шефовете на огромни държавни лечебни заведения е безусловно неприемлива и желаеме да заявим ясно това.

Това, което се е случвало в Българската банка за развиване и “Автомагистрали ” се е случвало и в УМБАЛ “Лозенец ”, УМБАЛ “Александровска ” и УМБАЛ “Пирогов ”. Само че в случай че ББР няма инвеститори физически лица, в лечебните заведения работим и се лекуваме всички ние.

През последните два месеца ние видяхме крещящи случаи на образуване на канали за търговия с органи като в “Лозенец ”, на загробване на лечебни заведения и персонално облагодетелстване като в “Александровска ”, на плячкосване на здравните вноски на всички, като в “Пирогов ”.

Д-р Стойчо Кацаров, през днешния ден длъжностен министър на опазването на здравето, който поредно 15 години посочваше нескопосаностите в здравната ни система, получи опция и доверие да разкрие за какво толкоз колеги-медици и пациенти са умряли през предходната година, за какво пациентите са недоволни, за какво лекарите работят за мизерни заплати и напущат страната, какво е положението на държавните лечебни заведения. Човек, непознаващ системата, не може да направи това дейно, без неоспорими обстоятелства и доказателства, в част от които той самичък е пострадал.

Опитите да бъде разгласен за незапознат измамник будят подбив и издават страха от правораздаване, бистрота и смяна в здравната система на всички тези, които през последните години са правили струващи милиони нарушавания и са репресирали своите сътрудници.

Възмутени сме от държанието и метода на ръководство на доктор Любомир Спасов, на доктор Костадин Ангелов, на доктор Борис Богов, на доктор Димитър Буланов и на доктор Асен Балтов.

Възмутени, че против съответните разкрития за злоупотреби от здравното министерство и здравната каса, се възправя цяла една същинска олигархична машина, в която управлението на Българския лекарски съюз е забъркано на страната на един или различен шеф.

През последните дни ставаме очевидци на медийно военно състояние, провокирано от уволнения доктор Асен Балтов и неговите съучастници в болничното заведение и в БЛС, дори и в политически партии.

Възмутени сме, че той, дружно с доктор Николай Габровски, негов заместител като шеф и заместник-председател на Българския лекарски съюз прикриха действителната картина за нарушавания за 1 млн. лева, възползваха се от зависимостта на сътрудниците в “Пирогов ” по един неподобаващ метод, като ги подтикнаха към обществен псевдопротест и подкопаха доверието в медицината като се отъждествиха с институцията, която до неотдавна представляваха. При назначението си самия Балтов, комфортно е не запомнил, че уволни дисциплинарно ръководителя на Контролната комисия доктор Сопотенски, а митинга против него беше обективен и подсилен от сътрудниците на доктор Сопотенски от цялата срана.

Реакциите на разобличените „ здравни “ олигарси с държавни пари (не на обезпечените в НЗОК, макар, че тя е източваната) е разбираема, мощната ПР-кампания с впрягане на ПР-агенции, свързани с политически партии, потвърждава още веднъж правотата на управлението на Министерство на здравеопазването и решителността да се разобличи олигархията в държавните лечебни заведения.

На опитите да се скрие какво се е случвало в лечебните заведения в прорез с ползите на лекарите и пациентите, всички почтени и работещи лекари следва да се противопоставим. Искаме да напомним, че първо следва да се работи по разпоредбите и че те важат за всички, а освен за привилегировани болнични шефове, с право на бонуси, които елементарните лекари не са виждали в никакъв случай през живота си в размерите известни ни към този момент.

Реакцията на самозабравилите се болнични шефове демонстрира, че се мислят за безнаказани, над закона, над мнението на съсловието, над репутацията на болничното заведение и над ползите на пациентите и лекарите, чиито пари в последна сметка ограбват.

Настояваме правоохранителните органи да се задействат в името на закона и истината, и да я открият по подадените сигнали какво се е случвало в държавните лечебни заведения.

Твърдо поддържаме дейностите на Министерството на здравеопазването в лицето на това управление да разкрие истината и да отбрани ползите на пациентите и на всички лекари.

Озадачени сме от реакцията на Столична лекарска гилдия и Управителния съвет на БЛС. Те поддържаха не своите членове, а дадоха легитимация на хора, престъпили закона, хора, тормозили и подтискали лекари, хора, мамили здравната каса и своите пациенти, хора, организирали работата в лечебните заведения в полза на стеснен кръг хора.

БЛС не е профсъюз на болнични шефове, макар че управлението му явно се държи като подобен. Това срутва престижа на БЛС пред членовете му и пред обществото, а това единствено по себе се е неприлично държание и самобитно изменничество към идеята на съюза.

След всичко протичащо се, считаме, че е време да се замислим за постепенна смяна на здравната ни система. Нито политическите партии, до неотдавна на власт, нито известни персони по студията, няма по какъв начин да защитят аморално и нелегално държание, в тази ситуация на доктор Балтов, нито да решат проблемите с мантрите, че някой е добър доктор. Всеки от нас е добър доктор, само че не всеки си разрешава да компрометира бранша и лечебното си заведение в отбрана на персоналните си ползи.

Нека подкрепим положителните лекари да работят свободно и умерено и да получават задоволително за труда си, дано подкрепим измененията в здравния бранш, които ще донесат правда и демократично ръководство на лечебните заведения, дано подкрепим пациентите да получават задоволително качествено лекуване против здравните си вноски.
 Лекарите, критици на държавните ограничения против COVID-19, сътвориха собствен алианс за опозиция Лекарите, критици на държавните ограничения против COVID-19, сътвориха собствен алианс за опозиция
" След няколкодневно конкретизиране, създадохме алианса на българските лекари за нормализиране на живота в България. Според мен ограниченията прил...

Нека подкрепим и положителните управленци в Министерството на здравеопазването, които имат силата и смелостта да съблюдават закона и да се изправят против стената от порочни практики. Заедно няма по какъв начин да загубим тази борба.

19.07.2021

доктор Георги Тодоров

доктор Стоян Алексов

доктор Хелия Божилова

доктор Александър Оскар
 Работещите в Пирогов още веднъж затвориха столичен бул. в символ на митинг Работещите в " Пирогов " още веднъж затвориха столичен бул. в символ на митинг
Служителите на " Пирогов " желаят да бъде върнат на поста му. По думите на лекари най-обидното е, че в границите на по-малко от два месеца в...

доктор Иван Джупанов

доктор Николай Болтаджиев

доктор Филип Маринов

доктор Стоян Сопотенски

доктор Павлин Кемилев

доктор Атанас Темелков
 Има ли корист с клинични пътеки в Пирогов? Има ли корист с клинични пътеки в Пирогов?
„ Тежко е да се потвърждава кой е прав и кой лъже. В случая има преекспониране на новината, което води до доста бързи реакции. Доколко...

доктор Веселин Илинов

доктор Атанас Атанасов

доктор Петър Грибнев

доктор Васил Павлов

доктор Чавдар Еленков

PS: Много други сътрудници показаха своята поддръжка и посредством искащите медии може да прибавим имената им, когато го заявят пред нас дефинитивно. Списъкът е дълъг. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР