След като наблюдавахме тенденциите през първото тримесечие на годината, се

...
След като наблюдавахме тенденциите през първото тримесечие на годината, се
Коментари Харесай

Д-р И. Маджаров: Може да се преговаря за увеличаване на пътеки и лимити за болници

След като наблюдавахме трендовете през първото тримесечие на годината, се откри, че няма проблем да се договаря за увеличение на пътеки и предели за някои лечебни заведения. Със сигурност това е устойчива и резонна мярка, тъй като финансирането сега става през НЗОК.
Това сподели доктор Иван Маджаров, ръководител на УС на Български лекарски съюз пред БНТ1.

Здравната каса и Лекарският съюз започнаха незабавни договаряния за увеличение на цените на част от клиничните пътеки от 1 юни. Това значи 50 милиона повече, които Здравната каса ще даде от запаса си за лекуването на деца, бременни, пулмология и други, както и по-високи заплати за медиците.

Д-р Маджаров сподели още че след направените разбори стана ясно, че запас от 130 млн. лева би трябвало да подсигурява 950 лева за стартова заплата на медицински експерти.

Много клинични експерти напуснаха работа и станаха общопрактикуващи лекари поради обидно ниското възнаграждение, добави медикът. Той бе безапелационен, че БЛС поддържа митингите на медицинските чиновници от Софийската педиатрична болница.

„ Разбира се, че ги поддържаме - извънредно време е те да получат и добра материална база, и положително финансиране, те лекуват на трето равнище в педиатрията. “, сподели още доктор Маджаров.

Работим дружно, няма напрежение с медицинските сестри, съобщи доктор Маджаров във връзка митингите на медицински сестри поради ниското възнаграждение и изразеното неодобрение от лекарите по тематиката.

Лекарите постоянно са подготвени да стачкуват, само че тогава, когато техните точни и ясни претенции са неглижирани. Това е последна мярка, не трябва да стигаме до там, съобщи в умозаключение доктор Маджаров.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР