След като на 24 август Кепитъл холдинг груп започнаха със

...
След като на 24 август Кепитъл холдинг груп започнаха със
Коментари Харесай

Между документите и багерите: разрушаването на Тютюневия град продължава

След като на 24 август " Кепитъл холдинг груп " започнаха със събарянето на склада на бул. " Христо Ботев " 51, през днешния ден той към този момент е в историята. На 1 септември " Галакси инвестмънт груп " започнаха събарянето на горялата през 2016 година постройка на ъгъла на ул. " Г. М. Димитров " и ул. " Езкарх Йосиф ". Община и притежателите, от една страна, и НИНКН и Министерство на културата, от друга, с взаимни нападки дали събарянето е законно или не.
" Градски фантазии ". Така се споделяше главата от кандидатурата на Пловдив за европейска столица на културата, отдадена на Тютюневия град.

7 години откакто градът завоюва наградата и 6 години откакто първият от тези хранилища падна, е повече от явно, че концепцията за възобновяване на множеството от старинните здания ще остане тъкмо това - фантазия.

Новата черна серия за складовете стартира на 24 август, когато след публикуван " План за сигурност и здраве " от страна на общината. Въпреки митингите и идването на място на шефа на Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН) арх. Петър Петров багерите не стопираха.
Реклама
Дни по-късно, на 1 септември, падна и различен склад, който от дълго време чакаше комфортен миг -. Там багерите също дойдоха под прикритието на " проект за сигурност ", още веднъж публикуван от общината.

И в двата случая разрушаването официално е законно - тъй като е въз основа на постоянно издадени документи от община Пловдив. И в двата случая обаче общината е издала документите, макар че НИНКН е бил в процедура по оповестяване на постройките за културна полезност, с което би забранил събарянето или надстрояването им без координиране. Така локалната администрация е сложила ползите на вложителите пред общия интерес за опазването на постройките.

Основният въпрос, по който министърът на културата Велислав Минеков и кметът на Пловдив Здравко Димитров задочно се упрекнаха в неистина, беше дали общината е знаела или не, че следва такова съобщение.

Но този спор е ненужен -, нито общината, нито страната могат да създадат каквото и да било, тъй като въпросните здания към този момент ги няма.
Реклама Епизод едно: Складът, който не е склад
Според кмета Димитров в общината на 1 август е влезнало желанието за срутване от страна на " Кепитъл холдинг груп ", които са притежатели на постройката на " Христо Ботев " 51 от края на предходната година. След като е пратено съобщение до НИНКН и е получила уверение, че постройката не е монумент на културата, е обещано позволението за побутване. Общината споделя, че на 17 август е получено писмо от института, с което се удостоверява неналичието на подобен статут.

Това, настояват от самия НИНКН, както и министърът на културата Велислав Минеков, е манипулиране на истината. Такова писмо в действителност има пратено на 17 август, само че то е част от по-дълга преписка. На същата дата НИНКН уведомява Пловдив, че тази постройка дружно с няколко други (сред които и вторият бутнат склад) е включена в процедура по оповестяването ѝ за единична културна полезност. Процедурата върви още от края на 2021 година, само че съгласно писмото е щяла да завърши на съвещание на Специализирания експертен съвет за запазване на недвижимите културни полезности (СЕСОНКЦ) на 1 и 2 септември. Министър Минеков даже споделя в своя фейсбук обява, че на 22 август с преднамерено писмо притежателите на обекти са предизвестени, че се изготвя заключителна оценка.

" Димитров е подписал " Планове за сигурност и здраве " - разрешението за разрушение на двата склада, два дни откакто той и притежателите са били известени, че постройките ще получат статут на недвижими културни полезности ", се споделя в публична позиция на арх. Петров, представена от " Под Тепето ".

С други думи, кметът е знаел какво ще следва и е разрешил на " Кепитъл холдинг груп " да извърши сриването на постройката преди оповестяването ѝ за полезност. Самите " Кепитъл холдинг " пред " Капитал " оповестиха, че са известени от общината за мнението на НИКНК на 24 август - денят, в който багерите влязоха в постройката. Представителят на вложителя Стоян Стоянов твърди, че в това уведомление е било посочено единствено, че става дума за някогашен тютюнев склад и че е бил посочен идентификаторът от кадастъра на парцела, а не е било характерно посочено за коя постройка става въпрос. Поради това и обстоятелството, че постройката към оня миг не е единична културна полезност, не са прекратили премахването ѝ.
Полуразрушеният склад на ъгъла на ул. " Г. М. Димитров " и ул. " Езкарх Йосиф " Фотограф: Антон Чепилски
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР