След като изследване по ДНК анализ в реномирана международна лаборатория

...
След като изследване по ДНК анализ в реномирана международна лаборатория
Коментари Харесай

Овче сирене с краве мляко - защо липсва ефективен контрол

След като проучване по ДНК разбор в реномирана интернационална лаборатория сподели, че  в четири от петте най-скъпи марки овче сирене у нас е било намерено наличие на краве мляко , платформата Сдружение за чиста храна е получила над 200 мейла и нови сигнали за инспекция.
Това заяви пред БНР Андрей Велчев от Сдружение за чиста храна, което даде проби за проучване на сиренето.

Тези производители употребяват дотация. Тя обаче не е за това да създават нещо друго от написаното на етикета, разяснява Велчев. Според него на един производители от време на време му излиза по-евтино да си заплаща санкциите, в сравнение с да усъвършенства качеството. 

Велчев съобщи, че  промени в Закона за храните ще дадат опция да се оповестяват имената на компаниите извършители

Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите в България не изключва  неучтивост на фермерите, които " от време на време примесват " , " изключително стопани, които имат смесени стопанства ".

Не можеш да изследваш всяко едно мляко за добавки, посочи Зоров. Той показа от личната си процедура голям брой сходни случаи на разбъркване на мляко.

 istock istock
" Не може на всяко едно мляко да правиш риск разбор . "

Другата догадка съгласно него е смесването да става в самото дружество.  Малко от предприятията имат две линии – за овче и за краве мляко , разясни Димитър Зоров. Той дефинира като неприемливо разбъркване, което се прави за усъвършенстване на цената.

" Всички  тези случаи поставят леке на сектора . В момента не знаем кои са предприятията. Такива случаи не са изолирани единствено в България. "

Официалната информация за засегнатите партиди  е получена в БАБХ този понеделник, заявява пред БНР доктор Александрина Борисова от Българската организация по сигурност на храните.

Това не са проби вследствие на формален надзор , посочи тя. За задачата съгласно законодателството би трябвало да се създадат регламентирани проби.

" Сиренето менте, твърдите вие. Това ние не сме го удостоверили като изрично доказателство. В момента работим. "

За въвеждане в илюзия на потребителите глобите са сред 2 и 6 хиляди лв., сподели Борисова.

Според нея " приказваме за  неточно етикетиране и заблуждение на потребителите , сами по себе си тези артикули не са рискови ".
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР