След като използва изкуствен интелект, за да открие първата прочетена

...
След като използва изкуствен интелект, за да открие първата прочетена
Коментари Харесай

AI разкри първите пълни пасажи от неразгадаем досега древен свитък

След като употребява изкуствен интелект, с цел да открие първата прочетена дума от до неотдавна неразгадан свитък от Херкулан, екип от откриватели е съумял да разшифрова няколко съвсем цялостни пасажа от античния текст, които дават визия за философията отпреди съвсем 2000 години.

Свитъците от Херкулан са стотици папируси, оживели при изригването на Везувий през 79 година след Христа. В овъгленото си положение античните документи биха се разпаднали, в случай че някой се опита да ги разгърне, а всички текстове върху оживелите елементи биха били съвсем нечетими за човешкото око.

Но благодарение на компютърни технологии и модернизиран изкуствен интелект откривателите към този момент могат да проучват свитъците от Херкулан, без да ги разпростират и да рискуват да повредят извънредно нежните документи. Повече от 2000 знака - първите цялостни пасажи - са били дешифрирани от свитъка, съгласно известие на компютърни учени, които стартираха " Предизвикателството Везувий " - съревнование, предопределено да форсира откритията към свитъците.

" Невероятно прелестно е да знаем, че тези артефакти са налични и че към този момент имаме механизъм да ги разчетем, а разчитането им ще сътвори цяла нова област на проучване ", споделя Брент Сийлс, професор по компютърни науки в University of Kentucky и съавтор на " Предизвикателството Везувий ".

Първата дума, която е прочетена от неотворения свитък, е открита поотделно от Люк Фаритор и Юсеф Надер - надлежно студент по компютърни науки в University of Nebraska-Lincoln и дипломант по биороботика във Freie University Berlin - през октомври. Тази година към тях се причислява Джулиан Шилигер, студент по роботика в ETH Zürich, като тримата печелят огромната премия от 700 000 $ на състезанието за това, че разшифроват повече от 85% от знаците от четири непрекъснати пасажа в един и същи свитък.

„ Виртуално разгръщане “

Триото разчита текста, като ползва техника, известна като „ виртуално разгръщане ", към навития на руло свитък - един от няколкото, притежавани от Institut de France - който е оповестен на уеб страницата на състезанието. Процесът е включвал потреблението на компютърна томография - рентгенова процедура за сканиране на навития, килнат папирус, което е разрешило на откривателите виртуално да сплескат свитъка и да открият мастилото върху страницата благодарение на модернизиран изкуствен интелект. След като Фаритор, Надер и Шилигер открват гръцките букви, са привлечени специалисти папиролози от Англия, Франция и Италия, които да оценят текста.

" Ако погледнете равнището на лексиката от пасажите, тук се води в действителност нюансиран, интелектуален диалог. Просто ме вълнува желанието да дава на учените безусловно девствено, цялостно копие на това, което е, с цел да могат те да си свършат работата, а по-късно ние да го разберем изцяло ", споделя Брент Сийлс от University of Kentucky, създател на концепцията за „ виртуално разгръщане “, разработвал технологията близо 20 години.

Думи от античен мъдрец

Над 1000 карбонизирани свитъка са открити при изригването на Везувий - вулкан покрай Неапол, Италия, който покрива с вулканична тиня древноримските градове Помпей и Херкулан. Според University of Kentucky овъглените документи, наричани в този момент Херкулански свитъци, са открити в постройка, за която се счита, че е била дом на тъста на Юлий Цезар.

Неотдавна разкодираните пасажи са извадени от края на свитъка и разкриват думи, написани от философа Филодем, за който се счита, че е бил резидентът, работил в библиотеката, в която са открити свитъците.

В дешифрирания текст Филодем написа за " удоволствието " и за това дали изобилието от налични богатства може да повлияе на количеството наслаждение, което те доставят.

" Както и в тази ситуация с храната, ние не имаме вяра незабавно, че нещата, които са нищожни, са безусловно по-приятни от тези, които са в обилие ", гласи първото изречение.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР