След като изминалата 2023 г. бе призната официално за най-горещата

...
След като изминалата 2023 г. бе призната официално за най-горещата
Коментари Харесай

Климатологът Симеон Матев с плашеща прогноза за екстремни събития лятото и есента

След като миналата 2023 година бе приета публично за най-горещата в света от времето, в което се прави температурно премерване или така наречен прединдустриална ера, упованията за актуалната 2024 година са да реализира нови върхове.

Тази прогноза направи климатологът Симеон Матев, който е и учител в Софийския университет. Пред публицисти той изясни какво да се чака през идващите месеци, написа " Стандарт ".

Феноменът Ел Ниньо ще продължи най-вероятно доникъде на 2024 година, само че въздействието му ще се усеща няколко месеца по-късно.

Прогнозната междинна световна температура за 2024 година е с 1,34 - 1,58 градуса по Целзий над междинната за прединдустриалния интервал, което демонстрира, че можем да станем очевидци на нови температурни върхове и през новата година “, разяснява Матев.

По думите му се чака актуалната година да е единадесетата подред с температури от най-малко 1 градус над прединдустриалните равнища.

Според него упованията са, че рисковите феномени и събития ще бъдат още повече на брой и с по-голям териториален обсег.

Матев означи, че човешкото въздействие има огромен принос за температурните върхове, които се дължат на климатичните промени.

Екстремните феномени стават все по-интензивни и по-чести, а човешките жертви и икономическите вреди се усилват, добави той.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР