След като изготвянето на нов бюджет беше посочено като приоритет,

...
След като изготвянето на нов бюджет беше посочено като приоритет,
Коментари Харесай

Неофициално: Отлагат индексирането на пенсиите и заплатите на учителите

След като правенето на нов бюджет беше посочено като приоритет, до няколко седмици се чака страната да има напълно нова сметка за 2023 година В нея дефицитът би трябвало да спадне от 6,4 на 100 на 3%, колкото е условието за еврозоната.

Още преди да е прекрачил прага на Министерството на финансите в ролята си още веднъж на министър, Асен Василев сложи основната цел на пренаписването на бюджета. " Целта е 3% недостиг, само че без нарастване на налозите ", разяснява той, представен от Нова ТВ.

Вариантите да се случи това е да се намерят повече пари. Това може да стане по два метода – увеличение на приходите или понижаване на разноските. Една от опциите, която импровизирано е на масата, е индексираните пенсии и заплати на учители да се отсрочат за по-късен стадий в годината.

" Вместо да се случи от 1 юли, да стане от 1 октомври. Това значително ще обезпечи финансов запас. Отлагане на увеличението на учителските заплати - вместо да се извърши в този момент, да се извърши от 1 октомври ", уточни Добрин Иванов от АИКБ.

Синдикатите са изрично срещу подобен сюжет. " Доходите би трябвало да бъдат вдигнати от 1 юли. Ако това не се случи, КНСБ ще стачкува. И не просто ще стачкува, а ще вършим и стачки. Няма да са хубави нещата, тъй че, уповавам се, политиците да имат разсъдък и да си изпълнят нещата, които даваха преди изборите ", изясни Любослав Костов от КНСБ.

Сметката демонстрира, че такова закъснение би довело до икономисване на съвсем 1 милиарда лева Но цената на сходно решение няма да е единствено финансова, показват специалистите. Защото такова решение е непопулярно. Поставят под подозрение и възможния резултат.

" Пенсиите би трябвало да бъдат увеличени от месец юли по механизъм, както имаше планове за увеличение на учителските заплати. Това дали ще се случи, или ще бъде отсрочено с няколко месеца - изцяло е допустимо да се предприеме такава стъпка, само че тя няма да реши казуса с дупката в бюджета ", разясни икономистът Михаил Кръстев.

Единодушие се реализира в това, че 3% недостиг могат да се реализиран посредством орязване на финансовата стратегия. В нея са заложени инфраструктурни планове, които съгласно специалистите мъчно могат да се осъществят за към шест месеца.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР