След като изчерпаха възможностите за натиск върху основните си противници

...
След като изчерпаха възможностите за натиск върху основните си противници
Коментари Харесай

Как САЩ не успяха да създадат “близкоизточно НАТО”

След като изчерпаха опциите за напън върху главните си съперници по света, Съединени американски щати взеха решение да трансферират тази задача на своите съдружници. Така борбата с Русия беше поверена на НАТО и Европейски Съюз, а за противопоставяне на Китай беше основан нов съюз АУКУС. Въпреки това, към момента не е затулен задоволително един от фланговете на световната тактика на Съединени американски щати. Говорим за Иран и неговите съдружници.

Докато Съединени американски щати имат десетки бази в Близкия изток, Вашингтон също желае районните му съдружници да работят по-активно против Иран. Простата тактика на Съединени американски щати наподобява по този начин: арабите са във война с иранците и с цел да не се разбягат - в тила ги подпират американските военни бази и Израел.

Не може да се каже, че концепцията за образуване на боен блок от арабски страни е истинска и нова. Подобни проекти преди време бяха създадени в Саудитска Арабия. На територията на кралството бяха извършени военни учения с присъединяване на контингенти от арабските страни - както от Близкия изток, по този начин и от Северна Африка. Но концепцията се провали с началото на войната в Йемен. Първоначално саудитците съумяха да основат коалиция против Йемен, само че по-късно се скараха с Катар и... с една дума, концепцията не беше развита.

И е подозрително Съединени американски щати да позволен образуването на боен блок без свое присъединяване. А блокът, управителен от Вашингтон, е напълно друг въпрос.

Йорданският крал Абдула II пръв разгласи основаването на „ близкоизточен аналог на НАТО” в изявление за американските медии.

„ Бих бил един от първите, които ще поддържат НАТО в Близкия изток. Срещаме се все по-често и си споделяме: „ Как можем да си помогнем?, което съгласно мен е доста извънредно за района “, сподели монархът.



Йорданският крал Абдула II

Подобна самодейност беше подхваната от израелския министър на защитата Бени Ганц, който приказва за проекти за основаване на контракт за Колективна въздушна сигурност в Близкия изток: КВСБИ. Според известия в медиите съюзът би трябвало да включва Съединени американски щати, Израел и страни, открили дипломатически връзки с Израел: Обединените арабски емирства, Бахрейн, Египет, Йордания, Судан, а в бъдеще и Саудитска Арабия, Катар, Кувейт и Оман.

Предполага се, че оповестяването на новия блок е било планувано по време на визитата на президента на Съединени американски щати в Близкия изток. Неслучайно един от главните резултати от пътуването на президента беше подписването на „ Йерусалимската декларация “, съгласно която страните се задължават да се опълчват на Иран и да поддържат Израел с всички сили.



Джо Байдън в Израел

Тази концепция обаче не откри отклик в арабския свят. Йордания първа заявява нежеланието си за директна борба с Иран. В изявление за медиите министър председателят Бишр ал Хасасуна сподели, че Йордания не счита Иран за съперник и има намерение да откри мощни дипломатически връзки с Техеран. Ануар Гаргаш, политически консултант на престолонаследника на ОАЕ Мохамед бин Зайед, направи сходно изявление. Според него управляващите на емирствата възнамеряват да открият дипломатически и търговски връзки с Иран и да не вземат участие в никакви антиирански съюзи.

Меко казано, отводът на арабите от директна борба с Иран съществено обърка картите на Съединени американски щати. Вместо да разгласи основаването на обединен боен блок, Байдън трябваше да повтори дежурните думи за отхвърлянето на „ иранската експанзия “ и да заплаши иранците с пръст през водите на Персийския залив.

Причините арабските страни да не се стремят към борба с Иран като цяло са явни.

Съединени американски щати и Израел по географски аргументи са отвън обсега на иранските ракети. Но страните от Персийския залив в хода на директен боен конфликт се оказват сред два или сред три огъня. Ракетни удари могат да последват както от север - т.е. от Ирак, където са основани проирански групи шиитски мюсюлмани, от юг - от Йемен, по този начин и от изток - непосредствено от Иран.

Като се има поради, че създадените в Съединени американски щати системи за Противовъздушна отбрана не могат да защитят териториите на съюзническите страни (помните ракетната офанзива против летището в Абу Даби и провалянето на петролната рафинерия в Джеда), арабските монархии в действителност не желаят да се причислят към този съюз, който е преференциален само за Съединени американски щати и Израел.

Затова, колкото и да му се желае на Вашингтон, арабските сили се оказват по-прагматични от европейските страни и не бързат да се прострелят в крайници, карайки се с мощния си източен комшия. При това положение на нещата Съединени американски щати не би трябвало да чакат, че някой различен ще вади кестени от огъня вместо тях.

Ще се решат ли Щатите да вземат участие сами във боен спор? Повече от подозрително.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР