След като им е омръзнало да бъдат пренебрегвани от далечни

...
След като им е омръзнало да бъдат пренебрегвани от далечни
Коментари Харесай

Шотландските Оркнейски острови искат да се върнат към Норвегия

След като им е омръзнало да бъдат подценявани от далечни политици , чиновници на Оркнейските острови в Шотландия обмислят фрапантно решение: присъединение към Норвегия, скандинавската страна, която ги дава като кралска сватбена зестра преди повече от 550 години , написа АП.

Съветът на Оркнейските острови би трябвало да разиска разновидностите за " различни модели на ръководство " във вторник, в това число изследване на " Северните връзки " на архипелага, който се намира на към 10 благи 16 километра северно от шотландската континентална част.

Ръководителят на Съвета Джеймс Стокан сподели, че островите са предадени както от шотландското държавно управление , на 480 километра на юг в Единбург, по този начин и от държавното управление на Обединеното кралство в още по-отдалечения Лондон.

" На улицата в Оркни идват хора и ми споделят: " Кога ще върнем зестрата? Кога ще се върнем в Норвегия? " Там има голям афинитет и голяма дълбока културна връзка ", сподели Стокан пред БиБиСи. " Това е тъкмо моментът да проучим какво е допустимо. "

Норвегия резервира дипломатическа отдалеченост от дебата . " Това е вътрешен и парламентарен английски въпрос ", сподели норвежкото външно министерство в изказване до Асошиейтед прес. " Нямаме мнение по отношение на това предложение. "

Задълго обеднял регион , подвластен от непредсказуемата риболовна промишленост, Оркни просперира, откакто през 60-те години на предишния век бяха открити огромни ресурси от нефт в морето. Островите, с население от към 22 000 души , също имат процъфтяваща промишленост за вятърна сила и разрастващ се туристически секто р.

Стокан обаче сподели, че Оркни получава по-малко поддръжка от шотландското държавно управление, в сравнение с други островни общности в Шетландските острови или Хебридските острови и обезверено се нуждае от нови фериботи , с цел да поддържа многото си острови свързани.

" Всеки път, когато ни е отказано. Бяхме помолени да изчакаме , помолиха ни да създадем друго изследване ", сподели той.

" Ние в действителност гледаме със злоба на общностите в Норвегия ", добави той, " където има изцяло друг метод към отдалечените и селски " региони .

Доклад, съпътстващ предлагането на Стокан, допуска, че Оркни би трябвало да изследва разновидности, в това число статут като Фарьорските острови , самоуправляваща се територия на Дания, която се намира сред Шотландия и Исландия.

Друг вид е да се подражава на английската корона, като да вземем за пример Нормандските острови, които значително са самоуправляващи се данъчни убежища.

Докладът признава, че всяка конституционна смяна е надалеч и евентуално ще изисква композиция от петиции, референдуми и законодателство от шотландското и английското държавно управление.

Самите държавни управления в Единбург и Лондон са в спор по отношение на упоритостта на шотландската администрация да направи Шотландия самостоятелна страна отвън Обединеното кралство.

Заедно с Шетландските острови още по на север, Оркни е бил под норвежки и датски надзор в продължение на епохи до 1472 г ., когато островите са взети от шотландската корона като част от сватбената зестра на Маргарет Датска с крал Джеймс III от Шотландия.

" На място, където имаме 5000-годишни къщи, това е много нова история за нас ", сподели Лесли Бъргер, проектант, който служи като почетен консул на Норвегия в Оркни.

Бъргер сподели, че към момента има " мощни културни и персонални връзки " сред Норвегия и Оркни , където всеки 17 май с церемониал отбелязва Деня на норвежката конституция. Той сподели, че скандинавското въздействие е явно, от имена тук-там и персонални имена до катедралата Св. Магнус, " приказно произведение на средновековната архитектура ", издигнато по скандинавско време.

Норвежкият престолонаследник принц Хокон и престолонаследникът Мете-Марит направиха публично посещаване на Оркнейските острови през 2017 година

Британското държавно управление попари концепцията да разреши на Оркни да сътвори нови връзки с Норвегия . Говорителят на министър-председателя Риши Сунак, Макс Блейн, сподели, че " няма механизъм " за смяна на статута на Оркни.

" По принцип ние сме по-силни като едно Обединено кралство. Нямаме проекти да променим това ", сподели той.
 Новият водач на Шотландия изиска от Сунак нов референдум за самостоятелност
Новият водач на Шотландия изиска от Сунак нов референдум за самостоятелност

В първия си телефонен диалог с английския премиер
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР