След като и съдът, и областният управител на София спряха

...
След като и съдът, и областният управител на София спряха
Коментари Харесай

Втори опит за отстраняване на директора на Шейново

След като и съдът, и регионалният шеф на София стопираха скандалното решение на Столичния общински съвет за назначението на краткотраен шеф на " Шейново ", в този момент общината се е засилила да в профил с процедурни хватки сегашния шеф доктор Румен Велев.Ситуацията към болничното заведение е странна: там и в още няколко други общински лечебни заведения течеше конкурс за нов шеф. В " Шейново " единствен претендент бе доктор Велев. Общината обаче отхвърли да утвърди кандидатурата му без пояснение, като в това време не приключва и състезанието. Вместо това предишния месец общинските съветници одобриха извънредно противоречиво решение, което разрешава да бъдат назначавани краткотрайни шефове, даже и в случай че те не са кандидатствали за подобен пост и не са се явявали на конкурс. Така д. Същото се случва и в още две столични лечебни заведения.

След като и съдът, и регионалният шеф на София стопираха скандалното решение на Столичния общински съвет за назначението на краткотраен шеф на " Шейново ", в този момент общината се е засилила да в профил с процедурни хватки сегашния шеф доктор Румен Велев.

Ситуацията към болничното заведение е странна: там и в още няколко други общински лечебни заведения течеше конкурс за нов шеф. В " Шейново " единствен претендент бе доктор Велев. Общината обаче отхвърли да утвърди кандидатурата му без пояснение, като в това време не приключва и състезанието. Вместо това предишния месец общинските съветници одобриха извънредно противоречиво решение, което разрешава да бъдат назначавани краткотрайни шефове, даже и в случай че те не са кандидатствали за подобен пост и не са се явявали на конкурс. Така д. Същото се случва и в още две столични лечебни заведения.

Д-р Велев апелира опита на общината незабавно да се опита да впише доктор Андреева за шеф и съдът одобри до произнасянето си той да остане на поста. Същевременно регионалният шеф Вяра Тодева върна на общинарите цялото решение, което съгласно нея е изпъстрено със престъпления. На 7 септември има изключително съвещание на СОС, което евентуално би трябвало да прегледа и този проблем.

Вариантите са два: или състезанието за членове на борда и цялата процедура да стартира отначало; или общинският съвет би трябвало да признае, че комисията по желание на шефове е допъснала груби нарушавания при разглеждането на документите от състезанията и да изготви и гласоподава ново решение.
Реклама
Междувременно обаче общината очевидно се пробва да в профил доктор Велев с процедурни хватки. В болничното заведение продължава назначената от два месеца инспекция по неизвестен сигнал на пациентка.
Признай, че си в спор на ползи
Служителите на общината ревизирали финансовото положение на болничното заведение. То обаче е положително - облага от половин милион за полугодието. Така се спрели върху два други въпроса за активността на доктор Румен Велев като шеф.

Първият бил да му изискат мнение дали е в спор на ползи. Велев има частна процедура от 2003 година, а е шеф на болничното заведение от 2014 година. До момента никой не е поставял въпроса дали той има право в свободното си време да преглежда.

" Тъй като проверяващите нямат право да дадат такова мнение, в реда на нещата е Столична община да сезира КПКОНПИ и в случай че желае - да ревизира има или няма спор. Решението на комисията може да се апелира в съда, в случай че някой е несъгласен с него и едвам тогава да се постанови. Не мога аз да си сформирам мнения в свободен текст по подобен въпрос и да ги давам на проверяващите ", споделя доктор Велев.
Реклама
Другият въпрос, който от общината решили да слагат, е да изискат цялостни писмени пояснения от Велев за какво не е предизвестил Столична община за случая с разменените бебета. По принцип за случая научили от лекарката-неонатолог, на която едната майка се обадила да показа подозренията си. Лекарката й предложила да създадат ДНК-тест и уведомила управлението. То изчакало резултата, след което доктор Велев незабавно отишъл в Столична дирекция на вътрешните работи и подал сигнал. Оттам го предизвестили да не разгласява случая и почнали разпити на 30 души от екипа, в това число и на него самия. Съветът на шефовете на болничното заведение също научил за разпитите и се събрали изключително, с цел да се осведомят по случая.

" Единият от членовете е правист и категорично ни предизвести да не изтича никаква информация ", споделя доктор Велев. Според него някой от болничното заведение е уведомил импровизирано общината към разпитите и по този начин те научили дружно с медиите за случая.

" Столична община ни предложи след инспекция да сложим видеонаблюдение на всички места и да подобрим логаритъма за изписване. Сега при изписването молим всяка майка собственоръчно да впише номера на гривната на бебето и своята лична в здравната документи и да се подпише ", споделя доктор Велев. Той изяснява, че е наложил редица санкции на хора от екипа поради случая с разменените бебета.

Велев изяснява, че " Шейново " е отказало да изплати поисканите суми от по 300 хиляди лева от двете фамилии, защото това не може да стане без решение на столична община, която пък би го направила единствено при съществуване на дефинитивно правосъдно решение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР