След като Google и Microsoft пуснаха ъпдейти, стана ясно, че

...
След като Google и Microsoft пуснаха ъпдейти, стана ясно, че
Коментари Харесай

8 млрд. устройства са изложени на риск заради Bluetooth



След като Гугъл и Microsoft пуснаха ъпдейти, стана ясно, че през април е било намерено едва място на Bluetooth връзката, известно още като BlueBorne или „ наследник по рождение “. Американската компанията Armis Lab, оппвести публично информация за дупката в сигурността на 12 септември.

BlueBorne е вектор на офанзива, посредством която хакери могат да употребяват Bluetooth връзката и да влязат в разнообразни устройства: компютри, мобилни телефони и IoT уреди.

За да бъде пробито устройството, даже не е належащо да е обвързвано към това на кибер-престъпника или - да е включено в режим за търсене. Armis Labs са разкрили осем слаби места, които могат да бъдат пробити при офанзиви от вида нулев ден, което е знак за възможното съществуване на опасност.

Лабораторията е направила изследване, което сочи, че над 8 милиарда устройства, може да са изложени на риск. Сред тях са всички, които употребяват Android, Linux, Windows и предходната версия 10 на iOS.

Всички iPhone, iPad и iPod устройства с iOS 9.3.5 и по-ниска, както и AppleTV с версия 7.2.2 и предишна, са уязвими при при отдалечено осъществяване на злотворен код.

BlueBorne се разграничава от останалите вектори на офанзива по това, че се реализира по въздуха, което съгласно Armis изисква минимални услилия от страна на хакерите.

Друго значимо събитие е, че обичайните ограничения за кибер-сигурност не ви защищават от сходна опасност. На 19 април, Armis Labs осведоми Гугъл и Microsoft за уязвимото място. Microsoft пусна ъпдейт на 11 юли, а Гугъл - на 4 септември.

Apple е получи данните на лабораторията през август, само че компанията нямаше уязвими устройства. Armis са се свързвали на няколко пъти със Samsung, само че настояват, че не са получили отговор. Linux също са били известени през август, като информацията е изпратена до ядрото за отбрана на Linux и до потребителите.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР