След като години наред варненските джазови музиканти от по-младото поколение

...
След като години наред варненските джазови музиканти от по-младото поколение
Коментари Харесай

Четете в Петел: Варна вече има втори джаз фестивал, програмата му стартира тази седмица

След като години наред варненските джазови музиканти от по-младото потомство непроменяемо трансформират Международният ден на джаза 30 април в празник, тази година те вършат още по-решителна крачка напред. Така отбелязването на празника се трансформира на процедура във нов, втори варненски джазов фестивал, наред с обичайния летен джаз фест „ Варненско лято “.

Събитията от Варненските джаз дни – 2018 стартират още на 14 април от 14 часа  Музикална работилница за медни духови принадлежности с наставник Нейко Бодуров - НУИ " Добри Христов ".

Добре пристигнал е и всеки фен, който в този момент прохожда или експерт, който желае да обогати своите знания. Водещ на работилницата е Нейко Бодуров, тромпетист и композитор, соло тромпетист на Държавна опера Варна, който също така е един и от главните основатели и уредници на новия варненски джаз фест.

На 21 април от 20:00 часа импровизациите върху едни от най-прочутите стандарти на този музикален жанр ще изпълнят салонът на Военноморския клуб (ДНФ).

Проектът Jazztory с музиката на Финиъс Нюборн и Ела Фицджералд ще запознае публиката със значимите персони от света на импровизаторската музика за да пресъздаде достоверния тон, подобен какъвто е познаван от началото на 20-ти век до през днешния ден.

Зад рояла застава младият и доста надарен Теодор Петков. Той ще извърши музиката на един от най-виртуозните джаз пианисти на всички времена Финиъс Нюборн, който продължава да въодушевява до през днешния ден.

С вокално майсторство Лили Илиева ще пресъздаде някой от джаз импровизациите на ненадмината Ела Фицджералд. Солистите ще бъдат подкрепени на сцената от групировка с дейна концертна активност в страната и чужбина, в състав Нейко Бодуров – тромпет, Михаил Иванов – контрабас и Борислав Петров – барабани и създател на Jazztory.

Добре е публиката да се снабди по-рано с билети, тъй като потенциалът на залата в архитектурното украшение на Варна, издигнато през 1899 година и актуализирано неотдавна е 120 души.

Кулминацията на Варненските музикални дни 2018 ще е програмата „ Кралете на попа “, която ще може да се види в друга възродена историческа постройка на града – Юнашкият салон, на 29 април от 20 часа. Както излиза наяве и от заглавието, този план се откъсва от класическия джаз и интерпретира музиката на трима колоси на актуалната музика – Майкъл Джексън, Принс и Стиви Уондър.

Музикалната общественост Bandwagon, която стои през цялото време зад отбелязването на Деня на джаза във Варна и превръщането му във фестивал, събира още веднъж за следващ път млади професионални музиканти от варненската и столична музикални подиуми.Вокалното наличие е извънредно мощно - Елена Кокорска, Александър Славчев ( който ще свири и на китара) и Нейчо Петров – Реджи. Брас секцията е напълно варненска и колоритна както постоянно: Нейко Бодуров - тромпет и флюгелхорн, Стоян Роянов - ЯЯ – саксофон, Бисер Михайлов – тромбон. Зад клавишни застава Ивелин Атанасов, бас китара Радослав Славчев, а барабаните принадлежат на Николай Данев.

Варненските джаз дни – 2018 се осъществят с поддръжката на фонд " Култура " на Община Варна. Всички нужни детайлности можете да научите в страницата на фестивала във фейсбук.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР