След като днес десетки пловдивчани се оплакаха, че получават заразени

...
След като днес десетки пловдивчани се оплакаха, че получават заразени
Коментари Харесай

„Кредисимо”: Фишинг атака злоупотребява с името ни

След като през днешния ден десетки пловдивчани се оплакаха, че получават инфектирани имейли от името на “Кредисимо”, компанията излезе със мнение по случая в публично писмо до медиите. Ето цялостния му текст:

„ Днес, 13.11.2017 година е засечено всеобщо разпространяване на електронно писмо (СПАМ/вирус) от трето лице, евентуално намиращо се отвън територията на България.

В ролята си на виновна финансова институция, Credissimo неотложно уведоми Министерство на вътрешните работи, Комисия за отбрана на потребителите и Комисия за отбрана на персоналните данни и съобщи своята подготвеност за съдействие при нужда.

След направена незабавна инспекция, службата за Борба с компютърни закононарушения, откри - „ Не е осъществена хакерска офанзива към компания Кредисимо и тяхната база данни, като компанията не стои зад разпращането на тези известията. “

Хакерите употребяват непозволено, добре разпознаваемото име на компанията, като авторитетна институция за обществото, за да заблудят получателите.

Предупреждаваме всички консуматори, че това е подвеждащ имейл, целящ инсталиране на вирус. Съветваме ви никога да не отваряте писмото и атачмънтите, както и да ги изтриете неотложно.

Във подправеното писмо, показано от името на Credissimo се показва, че клиентът има просрочени отговорности, като се изисква в къс период да бъде платена „ дължима “ сума.

Измамните мейли са със следното заглавие: Покана за заплащане на просрочено задължение/за непринудено осъществяване.

Подобни офанзиви са все по-често срещано събитие, злоупотребяващо с имената на международни водачи, със извоювано потребителско доверие като PayPal, Гугъл, Amazon, Netflix, eBay, Apple.

В България хакерска офанзива бе направена, преди по-малко от месец, с Национална организация по приходите. Втора идентична офанзива е актуалната към Credissimo - неизменим водач в онлайн кредитирането в последните три години.”
тагове кредисимо вирус имейл
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР