След изключителния успех в над 60 концерта в 21 държави

...
След изключителния успех в над 60 концерта в 21 държави
Коментари Харесай

„Мистерията на българските гласове“ представя „БууЧииМиш“ за първи път в Бургас

След изключителния триумф в над 60 концерта в 21 страни от Европа, в това число в София, Пловдив и Варна, трансформиралият се в музикална сензация албум „ БууЧииМиш “ на фамозния женски хор „ Мистерията на българските гласове “, ще бъде показан за първи път в Бургас на 17 септември от 19:00 часа, оповестиха от Общината.

До изпълнителките от ансамбъла с диригент проф. Дора Христова на сцената на Летния спектакъл ще бъдат и някои от забележителните музиканти, взели участие в записите на албума: международният първенец по бийтбокс Александър Деянов - Skiller, гъдуларката Христина Белева, китаристът Християн Цвятков и перкусионистът Димитър Семов.

Публиката в Бургас ще чуе композиции и обработки на Петър Дундаков, който с ирландския си сътрудник Джулс Максуел и с прочулата се по целия свят посредством дарк уейв дуото „ Dead Can Dance “ Лиса Джерард са в основата на албума, въодушевил феновете по време на турнетата на фамозния ни женски хор през 2018-2019 година
 Община Бургас
„ БууЧииМиш “ предизвикваше възторзи на всички места в препълнените зали, в които бе показан - Брюксел, Рим, Париж, Берлин, Виена, Хелзинки, Цюрих, Атина, Варшава, Прага, Скопие, Стокхолм, Осло, Скопие, Загреб, както и на международни фестивали като „ Примавера Саунд “ в Барселона, Le Guess Who в Утрехт, Bad Bohn Kilbi в Швейцария, Off Festival в Катовице.

Списанието „ Роулинг стоун “ назовава българския отбор „ едно от най-големите музикални чудеса в международен мащаб “. А след концерта в „ Куийн Елизабет Хол “ в Лондон журналистът Робин Дензелоу описа в „ Гардиън “ историята на женския хор от България, трансформирал се в международна сензация „ с трогателен, извънземен и античен жанр, който малко на брой биха могли да имитират. “ Джим Фарбър написа в „ Ню Йорк Таймс “ за „ БууЧииМиш “:

„ Той комбинира фолклорните хармонии на хора с голям брой принадлежности, не всички от които обичайни. Включва и колаборации с певица и създател от напълно друг музикален род и просвета - австралийката Лиса Джерард от „ Dead Can Dance “. Има даже и хип-хоп бийтбоксър - Skiller “.

Новото, друго от познатото от десетилетия звучене на 12-те композиции на „ БууЧииМиш “, сполучливо преплита вековната традиция на акапелното женско национално пеене с музиката и ритмите на днешния ден.

Албумът завоюва доста нови фенове на хора, учреден през 1952 година като Ансамбъл за национални песни при Българското национално радио. Композицията „ Рано ранила “ на Петър Дундаков по текст на Бояна Бункова от „ Шуберт Мюзик Пъблишинг “, която е продуцент и подстрекател на концепцията за албума, влезе в класацията „ Топ 25 “ на БНР.

От 90-те на предишния век, когато публично сменя името си на " Мистерията на българските гласове ", хорът е изнесъл над 1400 концерта по най-престижни подиуми и продължава да е измежду най-хубавите посланици на българската музикална просвета по света.

На концерта на 17 септември в Летния спектакъл на Бургас дружно с композиции от албума „ БууЧииМиш “, ще прозвучат и песни от обичайния репертоар на хора. Билети за събитието могат да се закупят от Eventim, Grabo и на Каса " Часовника ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР