След издънката на Кауфланд, за която ви съобщихме преди три

...
След издънката на Кауфланд, за която ви съобщихме преди три
Коментари Харесай

Нарочно ли го правят? Клиент на Лидл им снима промоция и ги предупреди

След издънката на " Кауфланд " , за която ви съобщихме преди три дни, в този момент с редакцията на Plovdiv24.bg се свърза различен постоянен четец на медията. Ето и описа му:

" Здравейте! Не мисля, че това отношение от страна на " Лидл " е правилно. Става въпрос за следното - салата " Снежанка " на Chef Select, 400 грама опаковка. Обявената промоционална цена е 1,59 лв..

Да, но не. Всъщност промоцията е била за интервала 30 декември - 2 януари. Това се вижда от ситния надпис на промоционалния червен етикет. Но за какво го държат към момента? В момента действителната цена е 2.29 лева, това бе регистрирано от апарата за инспекция на цените вътре в самия магазин.

За да не се заяждам и да не диря под вола теле, споделих на една от касиерките, че заблуждават клиентите си с промоции, които към този момент не са настоящи. " О, ще предам на колежките " бяха думите й. Това се случи на 4 януари, вторник. Тръгнах си, мислейки си, че ще оправят нередността.

Преди малко (снимките са от през днешния ден към 19.00 часа) посетих същия магазин на веригата в  " Ритейл Парк Пловдив ". Нищо не бяха пипнали - същият артикул бе обозначен със същата промоционална цена. При инспекция се оказа, че не е 1,59, а 2,29. При това към този момент ги бях алармирал, и то преди два дни.

Какво се получава? Ако напазарувате няколко неща за 40-50 лв. и сред тях въпросната салата - дали ще забележите, че в действителност промоция няма? Или ще го забележите чак у дома и тогава няма да ви се занимава да се връщате до магазина? ", пита пловдивчанинът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР