След изборите през юни дясно популистките партии ще засилят присъствието

...
След изборите през юни дясно популистките партии ще засилят присъствието
Коментари Харесай

Доц. Огнян Минчев пред Дарик: След изборите през юни дясно популистките партии ще засилят присъствието си в ЕП

След изборите през юни дясно популистките партии ще засилят наличието си в Екологичен потенциал и това ще докара до редица провокации. Това съобщи в предаването „ Без искания “ на Дарик радио политологът доцент Огнян Минчев.

Според него резултатите от вота през лятото ще доведат до промени в европейската политика. „ Очаква се дясно популистките политически сили да засилят своето наличие ". ЕНП може би ще резервира или малко ще усили своето наличие, само че това няма да бъде някакъв трагично друг резултат от тези, които е получавала до момента. Но по-десните, по-крайнодесните политически обединения в Европа от вида на партията на Марин льо Пен във Франция, на Матео Салвини в Италия, на Алтернатива за Германия, „ Фидес “ на премиера Виктор Орбан в Унгария, ще осъществят един по-голям резултат.

Според доцент Минчев това ще сложи ЕНП в сложна обстановка.

„ Тази партия ще би трябвало да избира дали да остане със своите досегашни сътрудници в ляво – зелени, социалдемократи и либерали, с които ръководи към този момент в продължение на много години, или да намерения за несъмнено преструктуриране на своите съдружни визии и концепции, с цел да отрази това усилване на десницата в Европа “, разяснява още политологът.

По думите му казусът е в това, че забележителна част от дясно популистките обединения, които ще усилят своето наличие в Екологичен потенциал, са свързани с една напълно друга идея за европейското обединяване, която бива метафорично определяна като „ Европа на нациите “.

„ Голяма част от тези дясно популистки партии имат в своите стратегии позиции за ренационализация на избрани европейски политики и съкращаване на пълномощията на Европейски Съюз като политически съюз и значително редуцирането му до остарелия формат на стопански съюз, за свободна търговия сред самостоятелни и суверенни народи. Имаме и различен проблем, които ще сложи съществени провокации пред действието на Европейски Съюз и това е особеното отношение на тези партии към Русия и съветската експанзия в Украйна. От една стана имаме десни политически сили като тази на Мелони в Италия, които са безапелационни в осъждането си на съветската експанзия. Има обаче и редица други партии, които имат не просто меко отношение към съветската експанзия, само че и стратегически позиции на съдействие с Кремъл непременно макар държанието на Кремъл във връзка с Украйна и Европа. Това са разделения, които доста мъчно ще бъдат позволени в границите на европейската институционална конструкция “, добави доцент Огнян Минчев.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР