След избори класическият въпрос е кой печели и кой губи?

...
След избори класическият въпрос е кой печели и кой губи?
Коментари Харесай

2023 срещу 2019 г.: ГЕРБ е първа, но с по-малко областни градове и загуба на София и Варна

След избори класическият въпрос е кой печели и кой губи? При вота за нови кметове тази година №1 остава ГЕРБ с минимум извоювани огромни регионални центрове, само че в същото време това е и най-губещата партия.

За първи път след 2005 година, т.е. 18 години по-късно, София, в която живее към една трета от популацията на страната, към този момент има кмет, който не е от ГЕРБ. Това стана съвсем ясно още на първи тур. На втори с малко над 4000 гласа столицата печели ПП-ДБ.

ГЕРБ губи изборите в още регионални центрове. И то в някои знакови места. В третия по величина град Варна Иван Портних слиза от власт след три мандата и мощно отрицание измежду съгражданите си. ГЕРБ губи още в Благоевград, Ловеч, Шумен, Силистра, Кюстендил. Не успя и в Пазарджик, където поддържа своя предишен съперник на локалните избори, който не можеше тогава да детронира - Тодор Попов. Спечели Плевен със собствен претендент, а в Перник застана зад издигнатия от локална коалиция Станислав Владимиров. 

ПП-ДБ проби в някои мести, в които чак толкоз не очакваше, само че " на магия " печели в столицата, където се смяташе, че успеха ѝ е в забрадка вързана.

ГЕРБ
На първи тур партията завоюва Бургас, Монтана, Перник, Търговище, Враца, Стара Загора. Към сметките с известна конвенционалност може да се прибави и остарелият кмет на Ямбол Валентин Ревански, който и на тази избори се яви от " Пряка народна власт ", само че беше подсилен от ГЕРБ.

На втори тур при Бойко Борисов отидоха още Пловдив, Габрово, Плевен, Смолян, Сливен, Велико Търново, Хасково.

Това значи, че взема общо 14 регионални центрове, по-точно 13 плюс 1 (Ямбол).
ДПС 
Както нормално, Движението има сигурен, само че един кмет, още на първи тур - в Кърджали. 
" Продължаваме промяната - Демократична България "
Коалицията проби в София (едва), Варна, Пазарджик (който не беше в първичните поръчки, само че където кандидидатът Петър Кулински съумя на втори тур да сплоти всички против Тодор Попов), Благоевград.
Българска социалистическа партия
Партията си резервира Русе, Разград (макар и с нов кмет ), печели Шумен (на втори тур благодарение на ПП-ДБ). (В изборната нощ соцлидерката Корнелия Нинова преброи като победа на Българска социалистическа партия и Силистра - където кмет става Александър Сабанов.)

Т.е. Българска социалистическа партия печели три града и още един с много други партии.
Има Такъв Народ / " Български напредък "
Коалцията на Има Такъв Народ и " Български напредък " печели Ловеч (където имаше напрежение в ГЕРБ откакто беше повдигнат нов претендент за кмет).
Други
В рубрика " други " е Видин, където досегашният кмет Цветан Ценков завоюва нов мандат, повдигнат от коалиция СДС- " Новото време " (тук Съюз на демократичните сили беше против огромния брат в обединението - ГЕРБ).

Кюстендил има нов кмет - Огнян Атанасов от " Партия на Зелените ", който завоюва с поддръжката на ПП-ДБ, Българска социалистическа партия и други на втори тур на изборите.

Добрич - още веднъж кмет е Йордан Йорданов, излъчен от локалната коалиция на ДБГ (ДБГ, Има Такъв Народ, Национална движение „Симеон Втори", ССД, ГН и ВМРО-БНД).

В тази рубрика е и Силистра със Сабанов, който се кандидатира като самостоятелен, в инициативния му комитет имаше представители на Българска социалистическа партия, Левицата, ИТН и други На втори тур получи поддръжката и на соцпартията, и на Левицата, и на ПП-ДБ, по формулата от други места - " всички против ГЕРБ ".
Как беше през 2019 година
Равносметката от двата тура е 17 областни града, извоювани от претенденти на ГЕРБ или от такива, подкрепени от най-голямата ръководеща партия. На втория тур за избор на кмет ГЕРБ се пребори за 9 регионални града – София, Пловдив, Варна, Шумен, Ловеч, Силистра, Сливен, Смолян, Търговище. Още 8 града ГЕРБ бе взела на първия тур – Бургас, Велико Търново, Враца, Стара Загора, Габрово, Кюстендил (в коалиция), Монтана (в коалиция) и Хасково. В Шумен и Ловеч ръководещата партия завоюва безусловно на фотофиниш.

През 2015 г. ГЕРБ съумя да вземе 22 регионални центъра.

Кандидати, издигнати от БСП или подкрепени от социалистите в инициативни комитети и локални обединения, завоюваха на балотажа 4 регионални града – Благоевград (с подкрепа), Русе (местна коалиция), Перник и Разград. Левицата няма победи още на първия тур. Но пък резултатът й тогава всъщност представляваше „ отлепване от дъното “, откакто през 2015 г. не съумя да завоюва кметско място в нито един регионален град.

ДПС традиционно взе Кърджали.

Видин, Добрич, Пазарджик, Плевен и Ямбол пък бяха извоювани на втория тур от претенденти, неподкрепени или издигнати от някоя от огромните партии в народен мащаб. В Плевен и Добрич завоюваха десни претенденти - представители в предишното на партии от състава на Реформаторския блок.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР