След интензивни преговори Алианс за технологичната индустрия /АТИ/ и Комисията

...
След интензивни преговори Алианс за технологичната индустрия /АТИ/ и Комисията
Коментари Харесай

Защита на потребителите: Споразумение между мобилните оператори и КЗП при индексация на цените

След интензивни договаряния Алианс за софтуерната промишленост /АТИ/ и Комисията за отбрана на потребителите /КЗП/ подписаха значимо съглашение, което има за цел да отбрани правата и ползите на потребителите в подтекста на индексацията на месечните такси от мобилните оператори .

Споразумението планува няколко основни уговорката от страна на мобилните оператори, които ще допринесат за по-голяма бистрота и правдивост при изменение на цените на абонаментните проекти и услуги. Ето и главните точки:

Потребителите ще имат правото да прекратят договорите си с операторите без да дължат наказателна клауза, в случай че се наложи индексация на цените и таксите от януари 2025 година Това право може да бъде упражнено до един месец след оповестяването на индексацията.

Споразумението планува също по този начин въвеждането на правилото на взаимност , като при дефлация месечните абонаментни такси ще се понижат. Определени са прагове в границите на до плюс/минус 2%, при които индексация не се прави нито при инфлация, нито при дефлация.

Мобилните оператори се ангажират да афишират на своите интернет страниците цени на абонаментни проекти и услуги , които могат да бъдат изключени от обсега на индексацията.

Подписването на това съглашение е значима стъпка към постигането на по-справедливи условия за потребителите на мобилни услуги в България. От страна на КЗП, подписването бе приветствано като значим миг в отбраната на потребителските права и ползи.

На формалната гала по подписването участваха значими представители на двете страни, в това число Стоил Алипиев – ръководител на КЗП, и Андреана Атанасова – ръководител на УС на АТИ, които обявиха своята поддръжка и ангажираност към осъществяването на поетите задължения.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР