След икономическата криза през 2008 година държавите от Източна Европа

...
След икономическата криза през 2008 година държавите от Източна Европа
Коментари Харесай

Източна Европа преминава към роботизация поради недостига на работници

След икономическата рецесия през 2008 година страните от Източна Европа се сблъскаха с дефицит на работна мощ. Reuters заяви, че единственият излаз за локалните предприятия е роботизацията, написа Блиц.

През 2017 година предприятията от Централна и Източна Европа са конфигурирали 9900 роботизирани съоръжения, което е с 28% повече от година по-рано. Към 2020 година потреблението на автоматизация и роботизация се чака да нарасне с още 21%, като за зялата Европа този индикатор е 10%. Информацията е на интернационалната федерация по робототехника ( IFR ), която прави мониторинг на основните трендове на роботизацията.

Причината това да се случва в страните от Източна Европа е рухването на раждаемостта и като разследване от това, дефицита на работна мощ. Според прогнозите на Организация на обединените нации, към 2050 година общото население на Полша, Чехия, Словакия и Унгария ще намалее с 8 милиона и ще доближи 56 милиона души. Много страни към момента не са се съвзели от икономическата рецесия от 2008 година. Освен това, след 2011 година, миграцията към другите страни на Европейски Съюз стана по-лесна и доста хора отпътуваха в европейските страни с по-високи заплати и равнище на живот.

Най-силно от тези страни е наранена Унгария. Собствениците на предприятия не могат да намерят служащи и чиновници, а огромното текучество на личния състав задълбочава обстановката.

При тези условия, роботизацията е единствената допустима тактика. А от това най-вече печелят производителите на робототехника. Доходът на компанията Vesz-Mont 2000 за предходната година е повишен с 10%. Тази компания би могла да печели доста повече, само че парадоксалното е, че на нея също не й доближават служащи и чиновници.

Според IFR, в тези страни, най висока е роботизацията в Словакия, където на 100 000 служащия се падат по 135 робота. В Чехия те са 101, в Унгария – 57 и в Полша – едвам 32. Ниските индикатори в Полша се дължат най-вече на мигрантите от Украйна.

Но роботизацията в заводите изисква хора със напълно други знания и някои страни вкараха нови образователни курсове.

В същото време азиатските страни влагат в робототехниката доста по-активно, в сравнение с до момента. Но те са стимулирани не от неналичието на работна мощ, а от повишение на работната заплата и по-силната конкуренция с другите страни.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР