След идването на власт на Борис Джонсън излизането на Великобритания

...
След идването на власт на Борис Джонсън излизането на Великобритания
Коментари Харесай

Брекзит без сделка или предсрочни избори във Великобритания - кое е по-вероятно

След идването на власт на Борис Джонсън излизането на Англия от Европейския съюз без договорка наподобява все по-вероятно. " Гардиън " обобщава по какъв начин това може да се случи и какви биха били последствията.

Как може да се стигне до " корав " Брекзит?

Без съглашение за излизане от Европейски Съюз " твърдият " Брекзит ще настъпи автоматизирано на 31 октомври. Нова договорка наподобява все по-малко евентуална поради че Борис Джонсън и министрите му желаеха условия – унищожаване на " защитния механизъм " за ирландската граница и напълно нова договорка – които бяха неведнъж отхвърлени от Брюксел и по този начин или другояче са прекомерно амбициозни поради оставащите дни до крайния период.

Може ли да бъде спрян?

Изглежда, че болшинството депутати към момента са срещу излизане без съглашение, както беше и през март. Все още не е известно обаче дали Камарата на общините може да блокира Джонсън, в случай че той тръгне в тази посока. Депутатите ще би трябвало да основат условия за обвързващ избор и не е ясно по какъв начин това би могло да се направи. Според някои в Уестминстър блокиране в Народното събрание на възможен опит на държавното управление за " корав " Брекзит е пожеланият от Джонсън сюжет, който би му разрешил да свика избори.

Какво значи " без договорка "?

Това просто ще значи, че на 31 октомври в 23 часа английско време Обединеното кралство ще стане " трета страна " във връзка с връзките с Европейски Съюз без проект за времето след Брекзит и без временен интервал. Англия ще излезе от безчет съглашения, пактове и контракти, покриващи всичко – от мита до придвижване на хора, данни, храни други артикули – и от характерни покупко-продажби в области като авиацията и сигурността. При неналичието на изцяло съглашение за излизане всеки детайл ще би трябвало да бъде контрактуван. Непосредствено след Брекзит без договорка Англия ще търгува с Европейски Съюз при изискванията на Световната комерсиална организация, включващи мита за селскостопанските артикули.

Какви ще са последствията?

В огромна степен това е скок в незнайното поради многочислените фактори, които имат значение. Няколко бранша обаче са надълбоко обезпокоени. За месопроизводителите ще има незабавни 40% мита на износа за Европейски Съюз. Други английски компании, които изнасят за Европейски Съюз, ще би трябвало да преминат през процедури, свързани с митници, акцизи и Данък добавена стойност, или не биха могли да изнасят артикули.

Забавянията поради граничните инспекции, които редица бизнес групи предизвестиха, че скоро ще станат доста продължителни, биха имали неподходящи последствия за зависещите от непрекъснат поток от доставки компании. Хората се притесняват за снабдяването с медикаменти, а пътуващите за Европейски Съюз може да би трябвало да преминат през спомагателни инспекции. И за обособените хора, и за бизнеса, описът с евентуалните последствия е доста дълъг и не може да бъде напълно очакван.

Какви ограничения за намаляване са налице?

Правителството стартира да се приготвя за Брекзит без договорка още преди първичната дата, на която Англия трябваше да излезе от Европейски Съюз в края на март, приемайки законодателство за области като прането на пари и пътния превоз.

Макар да има изказвания, че държавното управление към момента не е задоволително квалифицирано за " корав " Брекзит през октомври, след идването на Джонсън на власт планирането се форсира. Новият финансов министър Саджид Джавид даде обещание спомагателни средства за случая на Брекзит без договорка. Правителството също така готви социална акция на стойност 100 милиона паунда, която да приготви хората и бизнеса за този сюжет.

Ами ирландската граница?

Както ирландското държавно управление уточни неведнъж, Ирландия не може да остане част от единния пазар на Европейски Съюз и да допусне неконтролирания поток от артикули през бъдещата митническа и регулаторна преграда. Макар да има разбираемо предпочитание да се избегне гранична инфраструктура, ще има някаква нова форма на инспекции.

Ще значи това краят на Брекзит?

Не. Англия не може да търгува безпределно при изискванията на Световната комерсиална организация и ще би трябвало да подписа непрекъсната комерсиална договорка с Европейски Съюз, включваща същите въпроси като " сметката за развода " и съглашения за ирландската граница. Основната разлика е, че това ще би трябвало да се случи допустимо най-бързо без буфера на преходния интервал, който би трябвало да завърши в края на 2020 година

Предсрочни избори?

Според сюжети на " Икономист интелиджънс юнит " (EIU), оповестени при започване на юли, има 60% възможност в края на 2019 или началото на 2020 година да се стигне до избори, като гласоподавателите ще бъдат принудени да избират сред " корав " Брекзит или втори референдум. Тридесет % е вероятността Джонсън да бъде в мощна позиция, изкарвайки Обединеното кралство от Европейски Съюз без договорка на 31 октомври, само че това не е главната прогноза на EIU. Има 10% възможност съюзът да даде нова пролонгация на Лондон, позволявайки договарянията да продължат.

Джонсън желае да получи спомагателни отстъпки от Европейски Съюз и неведнъж съобщи, че е срещу включения в съглашението за отдръпването " защитен механизъм " за ирландската граница, чиято цел е да се избегне връщането на физическа граница, разделяща английската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия. Европейски Съюз отхвърля да отстъпи по този въпрос поради опасенията на Ирландия.

Ако министър председателят не успее да завоюва обилни отстъпки до октомври, EIU чака той да заплаши още веднъж с Брекзит без договорка. Това ще сътвори конституционно напрежение, тъй като Джон Бъркоу, ръководител на Камарата на общините, е неотстъпчив, че Народното събрание ще има последната дума за Брекзит. При гласувания през април стана ясно, че няма парламентарно болшинство в поддръжка на " корав " Брекзит.

Ако бъде директно провокиран, Народното събрание евентуално ще завоюва надзор върху процеса. Депутатите могат да прокарат предложение или законопроект, възпрепятстващ Брекзит без договорка, или да смъкват премиера с избор на съмнение. Основният сюжет (60% вероятност) е, че на фона на парламентарен блокаж и без значими отстъпки от Европейски Съюз Джонсън ще свика предварителни избори, потвърждавайки, че е належащо консервативно болшинство, с цел да се реализира Брекзит.

 Борис Джонсън
© Reuters

Борис Джонсън

При тези условия може да се чака Европейски Съюз да се съгласи на нова пролонгация, в случай че всички варианти останат на масата, в това число Брекзит въобще да не се състои. Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин ще бъде заставен да поддържа втори референдум. Консерваторите ще останат разграничени по въпроса, само че ще водят акция за " корав " Брекзит, с цел да отговорят на предизвикването от Партията на Брекзит.

Алтернативният сюжет (30% вероятност) е министър председателят да надделее в борбата с Народното събрание, който да се окаже некадърен да се сплоти към законодателство срещу Брекзит без договорка преди 31 октомври или да смъкна Джонсън с избор на съмнение в точния момент.

Крайният сюжет (10% вероятност) е блокажът в Народното събрание и дълбоките разделения измежду консерваторите и лейбъристите да накарат премиера да изиска и да му бъде дадена в последна сметка трета пролонгация за спомагателни договаряния. Подобен резултат е евентуален единствено при продуктивни диалози сред Джонсън и Европейски Съюз.

 Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин
© Reuters

Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин

Според осреднени резултат от национални изследвания, извършени през втората половина на юни, лейбъристите имат 23% поддръжка, консерваторите – 22%, Партията на Брекзит – 21%, а либералдемократите – 19%. Евентуална победа на лейбърситите и обединенията срещу Брекзит ще докара до втори референдум. Проучване на YouGov от края на юли дава на консерваторите 32%, на лейбъристите – 22%, на либералдемократите – 19%, на Партията на Брекзит – 13%.

Според EIU победа на косъм на партиите срещу " корав " Брекзит, водеща до коалиция или държавно управление на малцинството, отпред с лейбъристите (с поддръжката на либералдемократите), е малко по-вероятна от победа на силите за Брекзит.

Ако силите, подкрепящи Брекзит, завоюват, сформирайки държавно управление на консерваторите, поддържано от Партията на Брекзит, най-вероятно е да се стигне до излизане без съглашение, носещо със себе си криза и поставящо под въпрос териториалната целокупност на страната. Втори референдум, изключително водещ към анулация на Брекзит, ще бъде политически взривоопасен.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (635)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР